E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9315
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Ārvalstīs gūtā ienākuma deklarēšana

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2016
Marta

Vairākus gadus strādāju un dzīvoju Lielbritānijā, esmu nomainījusi savu rezidenta statusu PMLP, tomēr VID statuss nav nomainīts. Vēlos nomainīt savu statusu VID, bet, tā kā darīšu to tikai tuvākajā laikā, IID deklarācija tomēr būtu jāiesniedz. Vēlos iesniegt IIN deklarāciju par ārzemēs gūtajiem ienākumiem. Tomēr man ir daži jautajumi: 1. Latvijas fiskālais gads atšķiras no Lielbritānijas fiskālā gada (aprīlis-aprīlis). Deklarācijas par 2015. gadu ir jāiesniedz par ienākumiem no janvāra līdz decembrim. Tā kā Lielbritānija izsniedz gada nodokļu pārskatu par fiskālo gadu no līdz aprīlim, nedomāju, ka šis dokuments un dati būs derīgi Latvijas IIN deklarācijai. Varu aizpildīt datus no algas lapiņām, tomēr kādus dokumentus VID pieņems kā pierādījumu? Vai 12 algas lapiņas derēs kā pamatojuma dokumenti? 2. Ja neesmu iepriekš deklarējusi savus ārzemēs gūtos ienākumus, par cik iepriekšējiem gadiem tie man būtu jādeklarē? Vēlos piebilst, ka mani vienīgie ienākumi ir Lielbritānijā saņemta alga, par ko maksāti nodokļi, līdz ar to nekādas iemaksas LV budžetā man jāveic nebūs. 3. Vai no ārzemēs samaksātajiem nodokļiem jāuzrāda tikai ieņēmumu nodoklis? D un D2 veidlapas neparedz norādīt ārzemēs veiktās obligātas sociālās apdrošināšanas un pensiju fondos veiktās iemaksas (kuras var norādīt D1 veidlapā). D2 veidlapa prasa uzrādīt ienākuma veidu (bruto alga), samaksāto nodokļa liksmi un apjomu (paredzu ar to domāts ienākumu nodoklis), bet nav vietas norādīt citus obligātos ieturējumus. Manuprāt, tas noved pie maldinoša uzskata, ka mans neto ienākums ir augstāks, nekā tas ir patiesībā. Vai tas ir būtiski? Gaidīšu komentārus. Paldies.

A
atbild:
20. aprīlī, 2016

Atbilstoši likumam "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā fiziskā persona – Latvijas rezidents, kas guvis ienākumu Latvijā un/vai ārvalstīs. Ar nodokli neapliek Latvijas rezidenta algota darba ienākumus, kas gūti citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Fiziskā persona – Latvijas rezidents – par ienākumiem, kas kalendāra gadā gūti, strādājot darba devēja – ārvalsts nodokļu maksātāja – labā ārpus Latvijas, ne vēlāk kā taksācijas gadam sekojošā gada 1. jūnijā iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju neatkarīgi no tā, vai ārvalstīs gūtajam algota darba ienākumam ir piemērojams nodoklis Latvijā vai nav.

Deklarācijai ir pievienojami vai reizē ar to uzrādāmi un, ja nepieciešams, iesniedzami dokumenti, kas apliecina ārvalstīs gūtā ienākuma apmēru, veidu un samaksāto nodokli.

Latvijas rezidents, kas guvis algota darba ienākumus citā Eiropas Savienības dalībvalstī, deklarācijai pievieno ārvalsts nodokļu administrācijas apstiprinātu dokumentu, kas apliecina, ka gūtie darba ienākumi attiecīgajā ārvalstī ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli vai tam analoģisku nodokli.

Jautājumā minētajās mēneša algas aprēķina lapiņās norādītos datus var izmantot, lai noteiktu, kāda Lielbritānijā gūtā algota darba ienākumu summa attiecas uz konkrētā taksācijas perioda deklarācijas pielikumā D2 norādāmo ienākumu summu, ievērojot to, ka taksācijas periodi Latvijā un Lielbritānijā atšķiras.

Nodokļu maksātājam ir tiesības iesniegt nodokļu administrācijai iesniegumu par nodevu samaksas pārskatīšanu, nodokļu deklarācijas labojumu vai precizējumu triju gadu laikā pēc konkrētajos likumos noteiktā maksāšanas termiņa. Tādējādi pašlaik var iesniegt gada ienākumu deklarācijas un deklarēt ārzemēs saņemtos ienākumus par 2015., 2014., 2013. un 2012. gadu.

Gada ienākumu deklarācijas pielikumā D2 norāda ārvalstīs gūtā ienākuma summas, kas nav samazināta par Lielbritānijā veiktajiem ieturējumiem, tai skaitā sociālās apdrošināšanas maksājumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas