NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
29. jūnijā, 2015
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Drošība
7
7

Pazudusi pase, nauda vai noticis negadījums ārzemēs. Ko darīt?

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: EPA

Lai gan došanās ceļojumā, komandējumā parasti nesaistās ar liekām nepatikšanām, diemžēl no tām nav pasargāts neviens. Nelaimes gadījumi – gan veselības problēmas, gan zādzības – ir realitāte, kas cilvēkus var piemeklēt arī ārzemēs. Tāpēc ir svarīgi jau laicīgi iepazīties ar savām tiesībām un valsts piedāvāto palīdzību, lai problēmu gadījumā secīgi rīkotos, netērējot laiku uztraukumos un informācijas meklēšanā.
īsumā
  • Ja pazūd pase un/vai personas apliecība jeb elektroniskā identifikācijas karte (eID), jāvēršas Latvijas pārstāvniecībā vai pie Goda konsula pēc atgriešanās apliecības.
  • Ja valstī nav Latvijas pārstāvniecības, jāvēršas citā ES vēstniecībā, kas noformēs Emergency Travel Document.
  • Ja nozagta nauda, var lūgt tuviniekiem veikt pārskaitījumu, palīdzēt var arī Ārlietu ministrija.
  • Pirms ceļošanas jāpiereģistrējas konsulārajā reģistrā.
  • Ārlietu ministrija izstrādājusi aplikāciju "Ceļo droši".

Ja pazūd pase vai eID karte

Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta pārstāve Olga Cepurīte vispirms iesaka pārliecināties, vai valstī, kurā tobrīd atrodaties, ir Latvijas pārstāvniecība.

Latvijas Republikai ir 37 vēstniecības, jaunākās no tām izveidotas Apvienotajos Arābu Emirātos un Indijā. 6 pastāvīgās pārstāvniecības, 1 ģenerālkonsulāts, 2 konsulāti un Kanceleja Kaļiņingradā. Visu Latvijas pārstāvniecību sarakstu var apskatīt šeit.

Ja valstī ir Latvijas pārstāvniecība, piemēram, vēstniecība, tad jādodas uz to, bet pārstāvniecība nozaudētā dokumenta vietā izsniegs atgriešanās apliecību. Apliecības izgatavošanai būs nepieciešamas 2 fotogrāfijas. Samaksa par apliecību ir 15 eiro. Ja līdz ar pasi pazaudēta arī nauda, apliecību izsniegs par brīvu, bet nauda būs jāsamaksā, atgriežoties Latvijā, noformējot jauno pasi vai eID.

Apliecība ir derīga, lai atgrieztos Latvijā, vienu reizi šķērsojot robežu. Tātad jūs varat tikai atgriezties Latvijā, tā nedod tiesības turpināt ceļojumu vēl citās valstīs. Piemēram, ja esat aizlidojis uz Vāciju un pēcāk plānojat doties uz Franciju, bet jau Vācijā nozaudējat dokumentus – jūs varat palikt Vācijā ceļojuma laikā, bet uz Franciju ar šo apliecību nevarēs tikt. Šis aspekts neattiecas uz tiešajiem lidojumiem.

Ja valstī nav pārstāvniecība, tur var būt Goda konsuls ar pilnvaru izsniegt atgriešanās apliecības. Šādas pilnvaras ir 48 Goda konsuliem ārzemēs. Tomēr jāatceras, ka Goda konsuliem nemaksā par to, ka viņi veic šādas funkcijas. Līdz ar to apliecības izsniegšana atkarīga no Goda konsula pieejamības. "Ja vēstniecība varēs palīdzēt arī vakarā vai brīvdienās, tad jārēķinās, ka konsuls var nebūt uz vietas, tāpēc, lai saņemtu apliecību, var nākties pārcelt savu lidojumu."

Ja valstī nav ne pārstāvniecības, ne Goda konsula, tad jāgriežas citā Eiropas Savienības valsts pārstāvniecībā. Pirms tam ir jāsazinās ar Ārlietu ministriju, kas ieteiks, uz kuru vēstniecību labāk doties. Saziņai var izmantot tālruni +371 26337711 vai e-pastu palidziba@mfa.gov.lv.

Ieteiktā vēstniecība izsniegs Emergency Travel Document. Šis dokuments, tāpat kā atgriešanās apliecība, ir derīgs tikai, lai atgrieztos un vienreiz šķērsotu Latvijas robežu. Dokumenta izgatavošanai būs nepieciešamas 2 fotogrāfijas, bet cena un izsniegšanas laiks atkarīgs no pārstāvniecības. O.Cepurīte skaidro, ka Lietuvā un Igaunijā šāds dokuments var nebūt dārgs, tomēr ir valstis, kur šāds dokuments var maksāt pat 120 eiro.

Pē atgriešanās Latvijā gan atgriešanās apliecība, gan Emergency Travel Document ir jānodod Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei un jānoformē jauna pase/eID karte.

Ja pazūd vai nozagta nauda

Arī naudas nozaudēšanas gadījumā risinājumus piedāvā Ārlietu ministrija.

Ja ir palikusi pase, telefons, tad ir iespējams sazināties ar radiem, draugiem, paziņām, lai viņi veic naudas pārskaitījumus Western Union, ko nodrošina "Latvijas Pasts", vai MoneyGram, ko nodrošina DNB un "PrivatBank".

Ja nozagta vai pazaudēta arī pase, tad jāzvana Ārlietu ministrijas konsulārajam departamentam pa tālruni +371 26337711 vai jāmeklē tuvākā Latvijas pārstāvniecība.

Ārlietu ministrija piedāvā materiālo palīdzību ārkārtas situācijā nokļuvušajiem – tas ir aizdevums, kurš pēcāk jāatmaksā trīs mēnešu laikā. Ja nauda netiek atmaksāta, lieta tiek nodota tiesu izpildītājam, kas aizdevumu piedzen. Aizdevums nozīmē to, ka personai tiek nopirkta lētākā biļete, lai varētu pēc iespējas ātrāk atgriezties Latvijā.

Ja noticis apcietinājums

Situācijas, ko mēs itin bieži redzam filmās, notiek arī realitātē. Ja esat aizturēts ārzemēs, jums ir tiesības sazināties ar Latvijas pārstāvniecību, kā arī pieprasīt advokātu un tulku. Pārstāvniecība informēs gan Ārlietu ministriju, gan Valsts policiju, kas savukārt ziņu nodos jūsu tuviniekiem (ja nevēlēsieties, ĀM to nedarīs. Pārstāvniecība arī pārstāvēs jūsu tiesības, sazinoties ar vietējām tiesībsargājošām iestādēm. Tomēr pārstāvniecība nevarēs iejaukties ārvalstu iestāžu darbībā un nevarēs nodrošināt labākus aizturēšanas vietas/cietuma apstākļus, kādi valstī paredzēti par šādu noziegumu.

Vienlaicīgi Ārlietu ministrija brīdina, ka sevišķi Eiropā un Centrālamerikā ārvalstu tūristus mēdz vervēt narkotiku pārvadāšanai. Šādi cilvēki ar jums iepazīsies un lūgs nelielu pakalpojumu – aizvest paciņu, jo viņiem nepietiek somā vietas. Tomēr, kad lidostā atklāsies, ka šajā paciņā ir narkotikas, naivo tūristu var gaidīt ne tikai cietumsods, bet pat nāvessods, ko atsevišķas valstis paredz par šādu noziegumu. Latvijas pārstāvniecība šajā gadījumā praktiski ir bezspēcīga.

Pirms brauciena – jāinformē par savu ceļojumu

Daudzus riskus var mazināt, ja jau iepriekš ir veikts pamatīgs sagatavošanās darbs. Noteikti ir jāpieraksta, kur un vai valstī, kur dosieties, ir Latvijas pārstāvniecība vai Goda konsuls. Jāpievērš uzmanība savas pases derīguma termiņam – Eiropas Savienībā var ceļot līdz pat pēdējai pases derīguma termiņa dienai, bet citās valstīs var būt noteikti ierobežojumi, piemēram, Brazīlijā tas ir pusgads pirms pases termiņa beigām.

O.Cepurīte iesaka pārbaudīt, vai uz iecerēto valsti ceļot ir droši. To var izdarīt Ārlietu ministrijas mājaslapā, kur jāievada valsts nosaukums. Tas ir īpaši svarīgi, dodoties uz t.s. trešajām pasaules valstīm jeb tām, kas atrodas ārpus Eiropas. Piemēram, šobrīd drošības riski pastāv tādās valstīs kā Indija, Taizeme, Ēģipte u.c. Par to, kā parūpēties, lai tūrisma operators vai aģents nepieviļ, var lasīt LV portāla skaidrojumā "Kā izvēlēties drošus tūrisma pakalpojumus".

"Ja Bahamu salās notiek cunami, mēs skatāmies, vai kāds ir reģistrējies un tur atrodas. "

Lai parūpētos par savu drošību pirms ceļojuma, ir svarīgi arī pieteikties konsulārajā reģistrā, kas atrodams šeit. Tas jādara, kad plānots ārpus Latvijas pavadīt mazāk nekā trīs mēnešus jeb doties īslaicīgā braucienā. Tur var reģistrēt gan sevi, gan līdzbraucējus un to izdarīt var arī, atrodoties ārzemēs. Pirmajā reizē lietotājs izveido profilu un nākamās reizes jau atliek vien pievienot ceļojumu un nav jāreģistrējas. Par reģistrēšanos nav jāuztraucas: valstij nav nodoma izsekot savu pilsoņu paradumus atvaļinājuma laikā. O.Cepurīte norāda: "Mūs neinteresē tas, ka Jānis dodas uz Bahamu salām, mēs šo sarakstu tāpat vien neskatāmies. Tomēr, ja Bahamu salās notiek cunami, mēs pārbaudām, vai kāds ir reģistrējies un tur atrodas. Tad mēs redzam, ka tur ir Jānis Bērziņš, kurš atstājis arī savu telefona numuru, pa kuru mēs ar viņu sazināmies. Ļoti bieži gan cilvēki norāda mājas un darba telefonus, kas ir bezjēdzīgi. Ja ir mobilais telefons, mēs varam uzzināt, vai šim cilvēkam nav nepieciešama palīdzība."

Ja plānots norēķināties ar banku kartēm, Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Žanete Glaudiņa iesaka pārliecināties, kāda veida banku kartes pieņem valstī, kur dosieties un vai tur ir pietiekami plašs bankomātu tīkls. Ir atsevišķas vietas, kur pieņem vienīgi kredītkartes (piemēram, auto nomas), nevis debetkartes, līdz ar to labāk ir ņemt abu veidu kartes. Tomēr ir svarīgi, lai noteikta summa būtu arī skaidrā naudā.

Veselības apdrošināšana ir ļoti svarīga

Nedrīkst aizmirst arī par veselības apdrošināšanu. Ceļojumiem noderīga ir Eiropas Veselības apdrošināšana jeb EVAK karte. Tā darbojas Eiropas Savienības valstīs, Islandē, Norvēģijā un Šveicē. EVAK karte nozīmē to, ka jebkurā no šīm valstīm jums ir iespēja saņemt pirmo neatliekamo un nepieciešamo palīdzību, piemēram, sāpošs zobs, salauzta roka u.c. Tomēr EVAK nenozīmē, ka pakalpojums būs bez maksas. O.Cepurīte norāda: ja valstī par konkrēto pakalpojumu ir jāmaksā, tad arī jums būs jāmaksā, bet jums nebūs jāmaksā vairāk. Ja, piemēram, spānis Spānijā par lauztas rokas ārstēšanu maksā 20 eiro, tad tā maksāsiet arī jūs, bet, ja Portugālē tas ir bez maksas, tad arī jums šis pakalpojums būs bez maksas.

Pati EVAK karte ir bez maksas, un tā ir derīga trīs gadus. To var noformēt Nacionālajā veselības dienestā.

Jāatceras, ka EVAK nesedz pacienta iemaksas un tālāku ārstēšanos, kā arī transporta izmaksas, ja slimnieks jāatgādā Latvijā atpakaļ. To var segt privātā ceļojumu apdrošināšana. Šīs izmaksas mēdz sasniegt lielus apjomus. "Viens pilsonis bija cietis negadījumā Portugālē, viņš bija guļošs, paralizēts, un atgādāšana uz Latviju izmaksāja 16 tūkstošus latu.  Reti kuram ir tik daudz naudas, lai to samaksātu, tāpēc apdrošināšana – vai tas būtu uz vienu vai divām dienām – ir nepieciešama." Lai gan šādi nelaimes gadījumi ir reti, tie notiek. Vairāk par to LV portāla skaidrojumā "Lai ceļojums būtu labs un drošs – apdrošini to!"

Ārlietu ministrija ir izstrādājusi viedtālruņu aplikāciju "Ceļo droši". Tā ietver ieteikumus un brīdinājumus, ceļojuma plānotāju, kā arī Latvijas pārstāvniecību un Godu konsulu kontaktus. Aplikācija sniedz iespēju sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulāro dienestu visu diennakti. Vairāk informācijas šeit.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI