NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
15. jūnijā, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Ekonomika

Kur praksi iegūst topošie lauksaimniecības speciālisti

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Prakses saimniecībās Latvijā jau gandrīz 10 gadus darba iemaņas var apgūt jaunieši, kas mācās lauksaimniecības skolās.

FOTO: www.sxc.hu

Jau kopš 2003.gada Latvijā pastāv prakses saimniecības, kurās lauksaimniecības specialitāšu profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi un augstāko mācību iestāžu studenti var apgūt praktisko saimniekošanu lauku uzņēmumā. Izvērtējot saimniecības, kuras izteikušas vēlēšanos nodarbināt un apmācīt jauniešus, prakšu saimniecību sarakstu veido un atzītās prakses saimniecības statusu piešķir SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” (LLKC).

Atzīto prakses saimniecību reģistru LLKC gadskārtēji atjauno, jo saimniecība prakses vietas statusu iegūst uz trim gadiem. Šajā reģistrā patlaban, 2012.gadā, iekļautas gandrīz 400 prakses vietas vienpadsmit lauksaimniecības jomās.

Kvalitatīvu praksi var iziet visi audzēkņi un studenti, kas apgūst laukkopības, dārzkopības, bioloģiskās lauksaimniecības, stādu audzēšanas, lopkopības, lauksaimniecības tehnikas, mežsaimniecības, zivsaimniecības, lauku tūrisma, pārtikas produktu ražošanas un veterinārmedicīnas specialitāti. Atlasei saimniecības var pieteikties visa gada laikā.

Otro gadu – moderno tehnoloģiju prakses saimniecības

Papildus šīm 400 prakses vietām jau otro gadu pastāv tā dēvētās moderno tehnoloģiju prakses vietas.

„Moderno tehnoloģiju prakses vietām ir izvirzīti stingrāki vērtēšanas kritēriji: galvenais nosacījums ir, lai tur tiešām būtu pieejamas modernākās tehnoloģijas,” par atšķirībām stāsta LLKC Tālākizglītības nodaļas izglītības projektu vadītāja Jolanta Sūna.

„Saimniecības vērtēšanas kritērijos ir noteikta lielāka zemes platība, lielāks lopu skaits un vēl atsevišķi īpaši nosacījumi atbilstoši katras nozares specifikai, kā arī obligāta ir iepriekšēja pozitīva pieredze praktikantu uzņemšanā pēdējo trīs gadu laikā.”

"Saimniecība prakses vietas statusu iegūst uz trim gadiem."

Protams, tradicionālajās prakses vietās arī ir pieejamas mūsdienīgas tehnoloģijas, taču ne pilnīgi visās, atzīst J.Sūna. Pagaidām moderno tehnoloģiju prakses vietas gan ir tikai piecās jomās – laukkopībā, dārzkopībā, bioloģiskajā lauksaimniecībā, lauku tūrismā un lopkopībā –, jo tās jauniešu vidū patlaban ir pieprasītākās specialitātes. Šovasar jauniešiem iespējams praktizēties 20 moderno tehnoloģiju saimniecībās visā Latvijā.

Jāuzsver, ka izpildīt prakses programmās paredzētos uzdevumus iespējams jebkurā no atzīto prakses vietu reģistrā norādītām saimniecībām – gan „tradicionālajās”, gan „modernajās” prakses vietās.

Moderno tehnoloģiju prakses vietām maksā

Kādēļ prakses vietu reģistrā moderno tehnoloģiju saimniecības nodalītas atsevišķi?

„Ja atceramies, tad prakses vietu projekta sākumā, 2003.gadā, visām prakses vietām par studentu uzņemšanu un apmācīšanu bija pieejams atbalsts,” skaidro izglītības projektu vadītāja J.Sūna. „Bet 2009.gadā, sākoties ekonomiskās lejupslīdes rosinātam naudas apsīkumam, neviena prakses saimniecība samaksu vairs nesaņēma. Tomēr kopš pagājušā gada, kad sākās moderno tehnoloģiju prakses vietu atlase, šīs 20 saimniecības par praktikantu uzņemšanu no Valsts lauku tīkla pasākuma „Mācību prakšu saimniecību tīkla uzturēšana” saņem samaksu.”

"Moderno tehnoloģiju prakses vietām ir izvirzīti stingrāki vērtēšanas kritēriji."

Tātad moderno tehnoloģiju prakses vietas - zemnieku saimniecības, lauksaimniecības uzņēmumi un zinātniskās iestādes - varētu uzskatīt par sava veida „izlasi”, jo tām uzticēts nodrošināt visaugstākās kvalitātes apmācību. Turklāt moderno tehnoloģiju prakses vietām ir arī obligātas prasības:

  • uzņemt praktikantu, kam prakses ilgums nav mazāks par piecām nedēļām;
  • izpildīt izglītības iestādes izstrādāto prakses programmu;
  • nodrošināt praktikantu ēdināšanu un nakšņošanu.

Sadarbībā ar LLKC vairākās no šīm saimniecībām Valsts lauku tīkla pasākumu laikā tiek organizēti arī semināri un pieredzes apmaiņas braucieni.

Kur iegūt informāciju

Prakses saimniecības Latvijā pastāv jau gandrīz 10 gadus, un šķiet, ka vietas, kur iegūt informāciju par praktizēšanās iespējām, visiem ir zināmas. Izrādās – tā nav. Ik gadu uz lauksaimniecības skolām dodas jauni audzēkņi, kam ziņa par prakses vietu esamību ir jaunatklājums.

Prakses vietas var apskatīt LLKC mājaslapā un Valsts lauku tīkla mājaslapas sadaļā „Prakses vietu atzīšana”.

"Jaunieši var praktizēties jebkurā no sarakstā iekļautām prakses vietām."

„Jaunieši var praktizēties jebkurā no sarakstā atrodamajām vietām. Tālāk iespējas jāsaskaņo ar prakses vadītāju, jo mēdz būt tā, ka saimniecībā jau ir uzņemts pietiekams praktikantu skaits,” stāsta J.Sūna. „Jaunieši prakses vietas izvēlas galvenokārt ģeogrāfisku apsvērumu pēc – lai būtu tuvāk dzīvesvietai vai izglītības iestādei.”

Saimniecību vadītāji atzīst, ka praktikantu uzņemšana papildina arī viņu pašu zināšanas, jo vairums no tiem labprāt dalās pieredzē, ko ieguvuši savu vecāku saimniecībās, moderni iekārtotās izglītības iestāžu praktiskās apmācības vietās, kā arī ārzemēs. Saimnieki īpaši uzteic augstskolu studentus, kam jau ir konkrēts viedoklis un padomi saimniecības darbības attīstībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI