NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
07. martā, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra
16
16

E-bibliotēka: iespēja lasīt visiem

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pētījuma dati liecina, ka gados jauni cilvēki grāmatas lasa ievērojami mazāk, bet daudz vairāk informācijas iegūst internetā.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Tehnoloģiju attīstība pēdējo desmit līdz piecpadsmit gadu laikā ir pamatīgi mainījusi ikviena dzīvi, un par vienu no informācijas ieguves pamatavotiem, vismaz jaunajai paaudzei, ir kļuvis internets. Mūsu ikdiena nav iedomājama bez elektroniskās sarakstes, ziņu, izklaides vai sociālo portālu apmeklējumiem.
Ziņas, kas parādās internetā uzreiz pēc notikuma, nevienam vairs nav nekāds pārsteigums, taču iespēja internetā pilnā apjomā lasīt grāmatas, turklāt latviešu valodā, daudziem ir jaunums.

Šādu iespēju kopš pagājušā gada septembra piedāvā biedrības „Ideju forums” veidotā e-bibliotēka www.e-biblioteka.lv, kas, kā jebkura cita tradicionālā bibliotēka, ir saņēmusi licenci savai darbībai. E-bibliotēka darbojas pēc tiem pašiem principiem ar vienu vienīgu atšķirību – visas darbības notiek digitālā vidē, līdz ar to ikviens lietotājs ar interneta starpniecību var piekļūt bibliotēkas saturam no jebkuras vietas pasaulē.

Veidota cilvēkiem ar speciālām vajadzībām

E-bibliotēkas izveidošanas pamatideja bija nodrošināt grāmatu pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kādu Latvijā ir vairāk nekā 150 tūkstoši. Daudzi no mums pat nenojauš, cik šādu cilvēku mums ir blakus – ikdienā to nepamanām, jo viņi diemžēl ir „ieslodzīti” savās četrās sienās un nespēj no tām izkļūt bez citu palīdzības.

„Ideju forums”, veidojot pasaku portālu www.pasakas.net, saskārās ar skarbo realitāti, kad neskaitāmi bērni ar īpašām vajadzībām vērsās tajā ar jautājumiem, kad portālā tiks ievietota nākamā audiopasaka. Kā izrādījās, tas ir vienīgais veids, kā šādi bērni var baudīt literatūru.

"Patlaban e-bibliotēkā ir ap 20 tūkstošiem informācijas vienību – grāmatu, audioierakstu, filmu un attēlu."

Izpētot situāciju pamatīgāk, tika apjausts tas milzīgais cilvēku daudzums, pret kuriem valsts neizpilda ANO pieņemto un Saeimas ratificēto Konvenciju par personām ar invaliditāti tiesībām, kas prasa nodrošināt arī informācijas pieejamību.

Patlaban e-bibliotēkā ir ap 20 tūkstošiem informācijas vienību – grāmatu, audioierakstu, filmu un attēlu. Plānots, ka līdz gada beigām krājumos būs jau 100 tūkstoš vienību. Bibliotēka ir veidota tā, lai no tās nebūtu iespējams kopēt vai izdrukāt saturu, taču vienlaikus teksti ir tādā formātā, lai neredzīgajiem būtu iespējams tos nolasīt ar ekrānlasošo programmu palīdzību.

Jāuzsver, ka bibliotēkas saturs ikvienam ir pieejams bez maksas un šo statusu nav plānots mainīt. Naudu bibliotēkas uzturēšanai iecerēts pelnīt citā veidā – ar izveidotās unikālās bibliotēkas sistēmas pārdošanu ārvalstīs, mikromaksājumiem par dažādiem blakus pakalpojumiem, nākotnē  – arī veidot savu izdevniecību interneta vidē.

Jau 40 tūkstoši lietotāju

E-bibliotēka pēc tās atklāšanas versijas testa režīmā ātri iemantoja popularitāti ne tikai pamatauditorijas – cilvēku ar speciālām vajadzībām –, bet arī ikdienas lietotāju vidū. Patlaban bibliotēkas reģistrēto lietotāju skaits ir pārsniedzis 40 tūkstošus un to skaits turpina pieaugt, jo daudzi ir novērtējuši iespēju informāciju meklēt pēc atslēgvārdiem. Šādi e-bibliotēka ir neaizstājams palīgs mācībās, jo, piemēram, lai students saprastu, ka grāmatā vajadzīgā tēma tomēr nav skarta, vairs nav jāizlasa visa grāmata. Savukārt skolēni skolas ieteicamo literatūru ir iecienījuši nevis lasīt, bet gan klausīties kā audiogrāmatu.

"Bibliotēkas saturs ikvienam ir pieejams bez maksas, un nav plānots šo statusu mainīt."

Sākotnēji daudziem aizspriedumus pret e-bibliotēku izraisīja reģistrēšanās un autentifikācijas nepieciešamība, ko realizējām sadarbībā ar banku lietotāja autorizācijas sistēmām. Autentifikācija nepieciešama, jo jebkurai bibliotēkai, tai skaitā arī e-bibliotēkai, likums prasa reģistrēt visus lietotājus un uzskaitīt lasīto darbu apjomu, lai būtu iespējams samaksāt arī par autortiesībām.

Patlaban e-bibliotēkas izmantošanai iespējams reģistrēties arī jebkurā publiskā bibliotēkā, tāpat saglabājas iespējas reģistrēties bibliotēkas izmantošanai arī tiešsaistē, izmantojot banku piedāvāto ārpakalpojumu – lietotāja autentifikāciju. Reģistrēties var arī Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes attiecīgi LUIS un ORTUS sistēmu studenti, kā arī izmantojot sociālo portālu draugiem.lv.

Jaunie grāmatas lasa mazāk

E-bibliotēkas izveidošanas nepieciešamību apliecinājusi vēl kāda tendence – februārī veiktajā socioloģiskā pētījuma dati rāda, ka gados jauni cilvēki grāmatas lasa ievērojami mazāk, bet daudz vairāk informācijas iegūst internetā. Savukārt 24,3% respondentu ir pārliecināti – pieeja grāmatām pilnā apjomā internetā viņus stimulētu lasīt ievērojami vairāk, liecina SKDS un e-bibliotēkas kopīgi veiktais pētījums.

"E-bibliotēkas izmantošanai iespējams reģistrēties arī jebkurā publiskā bibliotēkā."

Tādējādi e-bibliotēkas izveide mazina izteiktos draudus, ka pēc gadiem arvien mazāk cilvēku lasīs latviski, ja jau kopš bērnības būs pieraduši dažādus tekstus, tai skaitā grāmatas, internetā lasīt svešvalodās. E-bibliotēkā ir pieejami Latvijas un pasaules autoru darbi latviešu valodā.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI