NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. septembrī, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
2
2

Uzsākta veselības nozares darbinieku bezmaksas apmācība

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šogad Latvijā sākts īstenot vērienīgākais no medicīnas darbinieku tālākizglītības projektiem. Ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu ārstniecības nozares darbinieki – ārsti, māsas, ārstu palīgi un citi – visā Latvijā var piedalīties bezmaksas apmācību kursos kvalifikācijas celšanai, kas īpaši svarīgi ir pašreizējā situācijā, kad vairākām slimnīcām paredzēta pārprofilēšanās un darbības virziena maiņa.

Apmācības ar kopējo finansējumu – 16 miljonus latu – nodrošina ESF aktivitāte “Veselības aprūpes un veselības veicināšanas procesā iesaistīto institūciju personāla kompetences, prasmju un iemaņu līmeņa paaugstināšana”. Tas ir pats apjomīgākais no Latvijā līdz šim realizētajiem medicīnas darbinieku tālākizglītības projektiem – gan apmācāmo personu skaita, gan investētā finanšu apjoma ziņā. Projektu paredzēts īstenot divos posmos līdz 2015. gadam, un tā kārtību nosaka 2008. gada 19. maija Ministru kabineta noteikumi Nr. 353 „Noteikumi par darbības programmas „Cilvēkresursi un nodarbinātība” papildinājuma 1.3.2.3. aktivitāti „Veselības aprūpes un veicināšanas procesā iesaistīto institūciju personāla kompetences, prasmju un iemaņu līmeņa paaugstināšana””.

Apmācīs 30 000 cilvēku

Veselības ministrijas Investīciju departamenta direktors Jevgēnijs Blaževičs uzsver, ka projekts paredz apmācības, nevis izglītības programmas, tāpēc norit tikai jau esošā medicīniskā personāla kvalifikācijas paaugstināšana. “Ar šo projektu daļēji atbalstām veselības nozares reformu, jo šobrīd ir zināms, ka dažas slimnīcas pārprofilējas un turpmāk veiks ambulatorās iestādes funkcijas. Šīs programmas ietvaros paredzēts pārkvalificēt cilvēkus, lai viņi neaizietu no nozares un turpinātu darbu, otrs mērķis ir atgriezt nozarē speciālistus, kas tajā kādu laiku nestrādāja,” skaidro J. Blaževičs.

"Kopumā līdz 2015. gadam paredzēts apmācīt 30 000 cilvēku."

Projekta īstenošanā notiek sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām, kas ir vieni no galvenajiem tā plānotājiem, piemēram, Latvijas Ārstu biedrību, Latvijas Māsu asociāciju un citām. Projekta ietvaros ir noslēgts līgums ar Medicīnas profesionālās izglītības centru (MPIC), kas par katru no studiju programmām rīko iepirkumu. Tādējādi pastāv kārtība: ESF piešķir līdzekļus, valsts struktūra tos apsaimnieko un piedāvā iepirkumu publiskajā tirgū. Piemēram, līdz šā gada 1. jūlijam bija noslēgti līgumi par mācību procesa realizāciju profesionālo prasmju pilnveidē 20 programmās, kuru realizētāji ir Rīgas Medicīnas koledža, Liepājas reģionālā slimnīca, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas 1. slimnīca un citi. Daži programmu nosaukumi: “Paliatīvā aprūpe”, “Dažādu orgānu un orgānu sistēmu ļaundabīgie audzēji un pacientu aprūpes principi ļaundabīgu audzēju gadījumos”, “Veselības aprūpē strādājošo apmācības padziļinātās vispārīgās IT prasmēs”. Apmācību programmas ir dažāda ilguma – līdz pusotram gadam.

Noslēgumā darbinieks saņem apliecību par kursu apmeklēšanu. Absolvējot garāku programmu – sertifikātu par profesijas apguvi. Piemēram, jūlija beigās sertifikātu saņēma 260 cilvēki, taču kopumā aktivitātes ietvaros līdz 2015. gadam paredzēts apmācīt 30 000 cilvēku, informē J. Blaževičs.

Mobilā datorklase

Latvijas Ārstu biedrība realizē divas kursu programmas – “Medicīnas informācijas meklēšana elektroniskajos resursos” sadarbībā ar Latvijas Medicīnas bibliotēku un “Neatliekamā medicīniskā palīdzība un katastrofu medicīna. Pirmsslimnīcas etaps” sadarbībā ar Neatliekamās medicīnas centru. Biedrības biroja vadītāja Naja Gaile stāsta, ka, piemēram, Rīgā apmācības programmai “Medicīnas informācijas meklēšana elektroniskajos resursos” ārstniecības darbinieku atsaucība ir lielāka nekā iespējams nodrošināt vietas, jo tā, tāpat kā citas programmas projekta ietvaros, ārstniecības darbiniekiem ir bez maksas. Programma paredz, ka divas datorklases brauc pa Latvijas ārstniecības iestādēm. Tajās kursu programmu vienā reizē jeb trīs dienās var apgūt 30 cilvēki. Trīs mēnešos no 20. jūlija līdz 26. oktobrim programmā paredzēts apmācīt 840 darbiniekus.

"Ārstniecības darbinieku atsaucība ir lielāka, nekā iespējams nodrošināt vietas."

Svarīgi atzīmēt, ka projekta īstenošana tiek nodrošināta visos reģionos, ne tikai Rīgā, piemēram, Latgales reģiona veselības aprūpes un veselības veicināšanas procesa iestāžu personālam apmācības tiek organizētas Preiļos, Daugavpilī, Rēzeknē un citviet.

Funkcijas pārņems Veselības ministrija

Nozares darbinieki informāciju par ESF aktivitāti var uzzināt MPIC interneta vietnē www.talakizglitiba.lv. Lai gan kursiem darbinieki var pieteikties individuāli, apmācībai cilvēkus nosūta arī iestādes atbilstoši savām vajadzībām.

No šā gada 1. oktobra MPIC vairs neeksistēs, un tā funkcijas projekta administrēšanā un realizēšanā pārņems Veselības ministrija, tādējādi reforma projekta veiksmīgas īstenošanas gaitu nemainīs.

Naudu novirza nodarbinātībai

No Eiropas Sociālā fonda Veselības ministrijai tika piešķirti 40 miljoni eiro jeb 33 miljoni latu, kurus bija paredzēts realizēt trīs virzienu pasākumos. Latvijas ierobežotā līdzfinansējuma dēļ ir uzsākta tikai minētā aktivitāte “Veselības aprūpes un veselības veicināšanas procesā iesaistīto institūciju personāla kompetences, prasmju un iemaņu līmeņa paaugstināšana”.

Līdzekļi no ESF tiek novirzīti tā dēvētajām “mīkstajām” investīcijām, piemēram, apmācībām, informatīvo kampaņu rīkošanai u.c. Abu atcelto aktivitāšu mērķis bija darbavietās veikt informatīvas kampaņas par veselīgu dzīvesveidu, ēšanu, vingrošanu, darba traumām un tamlīdzīgiem jautājumiem, kā arī veikt aptaujas un pētījumus par šīm tēmām. Taču Ministru kabinets, pamatojoties uz izveidotās darba grupas viedokli, atzina, ka šīs aktivitātes pašreizējos ekonomiskajos apstākļos nav prioritāte, tālab tās atliktas uz nenoteiktu laiku, skaidro J. Blaževičs. Kopumā atlikto aktivitāšu summa ir ap 17 miljoniem latu. Šie līdzekļi pārdalīti Ekonomikas un Labklājības ministrijai nodarbinātības veicināšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI