DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. maijā, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
3
3

Latvijas Ārstu biedrības paziņojums presei

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis nosūtījis vēstuli Eiropas veselības komisāram Džonam Dalli un Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītājai Latvijā Ivetai Šulcei par stāvokli veselības aprūpē.

Pēteris Apinis norāda, ka Latvijas ekonomika pārdzīvo grūtus brīžus. Latvijas IKP kritums pagājušajā gadā pārsniedza 18 procentus. Bezdarba līmenis tuvojas 20 procentiem. Ražošana ir apstājusies, ekonomika stagnē. Tas viss ir atstājis milzīgu ietekmi uz Latvijas valsts budžetu, bet sekundāri – uz Latvijas veselības budžetu. Veselības budžets, salīdzinot ar 2008. gadu, ir samazinājies par vairāk nekā 24%, tas ir – par ceturto daļu. Latvijā praktiski nav sabiedrības veselības aprūpes, jo valstij tam nepietiek naudas, nav bezmaksas plānveida veselības aprūpes. Latvijas veselības aprūpe klasiski balstās uz budžetu, līdz ar to naudas trūkuma apstākļos samazinājusies pieejamība veselības pakalpojumiem, samazinājušās ārstu un medicīnas māsu algas, nepietiek naudas medikamentu kompensācijai.

"Veselības budžets, salīdzinot ar 2008. gadu, ir samazinājies vairāk nekā par 24%, tas ir – par ceturto daļu."

Tomēr šajā situācijā Ārstu biedrības prezidents vērš Eiropas komisāra skatienu uz citu krīzes aspektu. Austrumeiropā tiek rīkotas un plaši reklamētas „Ārstu karjeras dienas” (kā, piemēram, Viļņā šā gada 17. aprīlī). Tiesa, uz šām karjeras dienām netiek aicinātas lokālās slimnīcas vai medicīnas iestādes, lai piedāvātu savas darbavietas. Uz tām ierodas rekrutētāji no Skandināvijas, Francijas, Anglijas, Spānijas, kas aicina un vilina ārstus darbā uz Rietumeiropas valstīm. Šādu lielu, starptautiski lobētu pasākumu mērķis ir aizvilināt no Baltijas iespējami daudz ārstu, solot viņiem lielāku naudu, labākus dzīves apstākļus, valodas studijas, ceļa izmaksu kompensācijas utt.

Šo pasākumu mērķis ir tikai un vienīgi norādīt, ka nabagāko Austrumeiropas valstu pacientiem ārstu palīdzību nevajag. Jau šobrīd no Latvijas (strādā aptuveni 8500 ārstu) ik mēnesi emigrē vairāki desmiti ārstu. Rietumeiropas valstis vilina ārstus, izmantojot plašu reklāmu un valstisku atbalstu „smadzeņu importam”.

"Rietumeiropas valstis vilina ārstus, izmantojot plašu reklāmu un valstisku atbalstu „smadzeņu importam”."

Pēteris Apinis retoriski jautā Eiropas komisāram – vai tāda ir Eiropas Savienība, kas savā konstitūcijā slavē vienlīdzību un veselību kā kopīgu vērtību?

Latvijas Ārstu biedrības vārdā viņš aicina Eiropas komisāru Džonu Dalli 10. un 11. septembrī uz Rīgu, kur notiks Pasaules ārstu savienības konference „Financial Crisis – Implications for Health Care. Lessons for the future”.

Latvijas ārsti vēlas dzirdēt Eiropas komisāra redzējumu par Eiropas veselības nākotni.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI