NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
10. septembrī, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Drošība

Apsardze skolās. Uzdevumi un iespējas

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

No šā gada 1. septembra visās Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs dežurē policists. Drošības palielināšanos skolās vērtē atzinīgi. Municipālās policijas pārstāvji sola pilnveidot kārtībsargu prasmes.

Policijas dežūras skolās uzsāktas atbilstoši Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova rīkojumam Rīgas pašvaldības policijai (RPP) nodrošināt apsardzi pie pašvaldības izglītības iestādēm Rīgā.

No 1. septembra policijas darbinieki strādā visās 129 Rīgas pašvaldības pārraudzībā esošajās skolās, tajā skaitā visās vispārizglītojošajās mācību iestādēs, informē RPP Profilakses, koordinācijas un statistikas nodaļas galvenais speciālists Andrejs Aronovs. 46 skolās policijas apsardze bijusi jau iepriekšējos mācību gados. Pie vairākām skolām līdztekus policistam kārtību uzrauga RPP videonovērošanas centram pieslēgtas kameras.

Pildīs visu likumā „Par policiju” paredzēto

RPP darbinieku pamatuzdevums ir nodrošināt sabiedrisko kārtību izglītības iestādēs to darba laikā - no plkst. 8 līdz 16. Kārtībsargiem būs jāraugās, lai skolēniem netiktu atņemtas tiem piederošas mantas, neizceltos konflikti un skolas teritorijā neienāktu nevēlamas personas, piemēram, narkotiku izplatītāji. Kopumā, kā norāda A. Aronovs, pašvaldības policijas darbinieks, strādājot skolā, rūpēsies, lai tajā tiktu ievēroti pašvaldības iestādes iekšējās kārtības noteikumi, un pildīs visus likumā „Par policiju” noteiktos pienākumus. Tādējādi policista uzdevums būs novērst, piemēram, smēķēšanu vai apreibinošu vielu lietošanu ne tikai skolas teritorijā, bet arī jebkur citur, kur ar to nodarbojas nepilngadīgie. Tāpat kārtībsargu tiesības un pienākums ir atbilstoši likumam vērsties pret alkohola un tabakas izstrādājumu pārdošanu skolēniem. Ja šādi pārkāpumi izglītības iestādes tuvumā esošajās tirdzniecības vietās notiek, pašvaldības policistam būtu pienākums reaģēt.

Jau norādīts, ka likumsarga darbs skolā, kur strādā arī pastāvīgs dežurants, zināmā mērā dublējas un policista sēdēšana pie blakus galdiņa foajē lielu pienesumu drošības jomā nedos. Lai to novērstu un drošības uzturēšana skolā būtu iespējami rezultatīvāka, kā norāda Natālijas Draudziņas ģimnāzijas ilggadējā dežūrdienesta darbiniece Dzidra Strazdiņa, policijas pārstāvjiem un izglītības iestādes vadībai ir jāvienojas par sadarbību. Tai vajadzētu atbilst apstākļu specifikai, kas katrā skolā var būt atšķirīgi.

"Ņemot vērā visu, kas pašlaik notiek valsts iekšlietu sistēmā, Rīgas pašvaldības policijai ar pilnu atdevi jāsāk gādāt par drošību un kārtību ielās."

N. Ušakovs

RPP darbinieki neiesaistīsies satiksmes regulēšanā un administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanā gadījumos, ja tiks novērots satiksmes noteikumu pārkāpums. Šādām darbībām ir pilnvaroti Valsts policijas darbinieki. Taču, kā skaidro A. Aronovs, municipāļi savu iespēju un pilnvaru robežās palīdzēs skolēniem un iesaistīsies sarežģījumu novēršanā, ja tādi pie skolas saistībā ar satiksmi radīsies.

Skolās un pie tām strādājošo municipālo policistu būtiskākais devums kārtības nodrošināšanā ir profilakses funkcija, LV.LV atzina iekšlietu ministre Linda Mūrniece. „Cilvēki zinās, ka skolā ir policists, bērniem būs drošāk. Ar to rēķināsies aizdomīgi subjekti – narkotiku izplatītāji, huligāni un citi. Ja pašvaldības policists būs spējīgs, viņš novērsīs to, ka bērni starpbrīdī iet pirkt cigaretes vai dodas uz spēļu zāli,” norāda L. Mūrniece. Pirmās pozitīvās atsauksmes par RPP darbu skolās un to tuvumā saņemtas jau iepriekšējos gados, kad līdz ar to bija vērojama noziedzības samazināšanās, skaidro A. Aronovs.   

Politiķi aktualizē pievēršanos sabiedriskajai kārtībai

Sabiedriskās kārtības nodrošināšanā Rīgas skolās līdz šim iesaistīti pieredzējuši patruļpolicijas darbinieki, kā arī daļa no RPP administratīvo ēku apsardzē nodarbinātajiem. Taču, lai pildītu šos pienākumus no 1. septembra paredzētajā apjomā, RPP darbā pieņēmusi 64 jaunus kārtībsargus, kuri tiks pakāpeniski apmācīti darbam skolās, informē A. Aronovs.

RPP resursu pārstrukturēšana darba efektivitātes uzlabošanai aktualizēta Rīgas pašvaldības politiskajā vadībā – domes priekšsēdētājs no oktobra otrās puses municipāļiem uzdevis arī pastiprināti pievērsties patrulēšanai ielās un sabiedriskās kārtības nodrošināšanai. Sākoties Ziemassvētku laikam, pilsētas centrā patrulēs pašvaldības policijas darbinieki, kuri pārvalda svešvalodas un kuru uzdevums būs gādāt par tūristu drošību.

"Ja pašvaldības policists būs spējīgs, viņš novērsīs to, ka bērni starpbrīdī iet pirkt cigaretes vai dodas uz spēļu zāli."

„Pašvaldības policijas prioritāte nevar būt soda talonu  izrakstīšana par nepareizi novietotu automašīnu. Ņemot vērā visu, kas pašlaik notiek valsts iekšlietu sistēmā, Rīgas pašvaldības policijai ar pilnu atdevi jāsāk gādāt par drošību un kārtību ielās,” norāda N. Ušakovs. Līdzīgu viedokli pauž arī L. Mūrniece: „Labāk, lai pašvaldības policists stāv pie skolas, nekā līmē soda kvītis uz automašīnām. Kvītiņu līmēšana, kurā viņi ir ieinteresēti, jo tā ienes viņu budžetā naudu, ir pārvērtusies par sērgu. Taču, pieaugot noziedzībai, vairāk jāpievēršas noziedzības apkarošanai un novēršanai. Uzskatu, ka RPP ar savu milzīgo budžetu to tiešām var atļauties.”

Valsts padotības skolās drošības prakse dažāda

Rīgā bez pašvaldības izglītības iestādēm darbojas arī 14 profesionālās izglītības iestādes, kas atrodas valsts padotībā. Tajās, kā LV.LV informē Izglītības un zinātnes ministrijā, audzēkņu drošības jautājumi tiek risināti līdzīgi kā vispārējās izglītības iestādēs. Proti, saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 492 „Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” par bērnu drošību skolā un tās rīkotajos pasākumos ir atbildīgs iestādes vadītājs, kurš pieņem lēmumu, kādā veidā nodrošināma skolēnu drošība.

Daļā profesionālo izglītības iestāžu, piemēram, Rīgas Valsts tehnikumā, par audzēkņu drošību rūpējas apsardzes darbinieks un skolā izvietotas novērošanas kameras, informē IZM. Citās skolās, piemēram, Rīgas Amatniecības vidusskolā, mācību stundu laikā tiek slēgtas ārdurvis un dežurants novēro katru, kurš ienāk vai iziet no mācību iestādes.

"Par bērnu drošību skolā un tās rīkotajos pasākumos ir atbildīgs iestādes vadītājs."

Īpaša uzmanība, kā informē IZM, tiek pievērsta arī audzēkņu drošībai dienesta viesnīcās – tajās ir diennakts dežuranti vai novērošanas kameras. Vairākas skolas noslēgušas līgumus ar apsardzes firmām.

Piemērotāko veidu audzēkņu drošības nodrošināšanai pašas kā publisko tiesību subjekti nosaka arī valsts augstskolas to vadības personā.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI