E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9921
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

UGF izmaksā ne vairāk par minimālo uzturlīdzekļu apmēru

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2016
Lāsma Burmeistere

Sveicināti. Vēlējos uzzināt par alimentiem. Pie laulības šķiršanas tika nolemts bijušam vīra kungam maksāt alimentus, kurus saņemu no valsts. Pats vīra kungs atrodas Apvienotajā Karalistē un strādā par daudz lielāku algu. Vai ir iespēja palielināt alimentu summu?

A
atbild:
15. jūlijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Spēkā stājies tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu vai savstarpēji noslēgta vecāku vienošanās par uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību neliedz vienai no pusēm celt jaunu prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu vai samazināšanu, mainoties apstākļiem, kas ietekmē maksājuma apmēru. To paredz arī Civilprocesa likuma 203. panta ceturtā daļa, kurā teikts: ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Šādā gadījumā, sagatavojot pieteikumu tiesai, prasība jāpamato ar pierādījumiem, kas apliecina, ka bērna uzturam ir nepieciešami uzturlīdzekļi lielākā apmērā un tas ir samērīgs ar abu vecāku materiālajām iespējām. Tas gan nenozīmē, ka tiesa prasību  par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu noteikti apmierinās

Ja atbildētājam izdodas pierādīt vai tiesa pati secina, ka prasība nav pamatota un parādniekam nodrošināt pieprasīto summu nav iespējams, prasība var tikt noraidīta. Turklāt jāņem vērā, ka bērna tēvs jau šobrīd nepilda savu pienākumu maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturam un viņa vietās tos izmaksā Uzturlīdzekļu garantiju fonds.

Jāuzsver, ka jebkurā gadījumā Fonda administrācija, pamatojoties uz iesniegumu un tam pievienotajiem dokumentiem, izmaksā iesniedzējam no Fonda līdzekļiem uzturlīdzekļus par katru bērnu tādā apmērā, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets, bet ne lielākā par to apmēru, kādu paredz tiesas nolēmums vai vienošanās par uzturlīdzekļiem. Tas nozīmē, ka pat ja tiesa lems par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva lielākā apmērā, valsts garantētos uzturlīdzekļus saņemt lielākā apmērā par Ministru kabineta noteikto minimālo nebūs iespējams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas