E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9289
Lasīšanai: 3 minūtes

Komunālie maksājumi kopīpašumā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2016
Linta

Labdien! Paldies par atbildi uz jautājumu Nr. 9213 ar virsrakstu "Prasības trešajam īpašniekam ir loģiski jāapdomā". Es saprotu Vitolda Peipiņa viedokli šajā jautājumā, taču es līdz šim griezos Notāru dienu ietvaros pie notāra ar tādu pašu jautājumu un notāra atbilde ir pavisam cita. Proti, viņa man teica, ka par dzīvokli maksā tā īpašnieki, ja ir divi īpašnieki, tad katrs maksā savu rēķina pusi. Viņa arī piebilda, ka, ja mans brālis, kas ir mūsu kopīgā dzīvokļa līdzīpašnieks, šajā dzīvoklī nedzīvo, viņš var izīrēt man savu dzīvokļa daļu vai lūgt māsu atbrīvot dzīvokļa pusi. Es saprotu, ko var darīt brālis šajā situācija, bet es tomēr gribētu dzirdēt juridiski kompetenta cilvēka atbildi, vai pie visiem šiem nosacījumiem brālim arī ir jāmaksā sava komunālo pakalpojumu daļa? Tas ir, vai ceļot kaut kādas pretenzijas māsai kā līdzīpašniekam, brālim ir jāapmaksā sava dzīvokļa rēķina daļa?

A
atbild:
14. aprīlī, 2016

Aprakstītā situācija ir raksturojama kā neviennozīmīga un risinājumi var būt dažādi.

Teorētiski par katru kopīpašuma domājamo daļu komunālos maksājumus maksā konkrētais līdzīpašnieks, bet ne vienmēr praksē tas tā notiek. Acīmredzot arī šajā situācijā brālis nemaksā savu daļu komunālos maksājumus, jo viņš šajā dzīvoklī nedzīvo un reāli šos pakalpojumus neizmanto. Iespējams nav bijusi arī kopīpašnieku vienošanās par maksājumu veikšanas kārtību.
Viens no variantiem ir: tā kā brālis dzīvoklī pēc izklāstītajiem faktiem nedzīvo, tad pārējie līdzīpašnieki proporcionāli apmaksā viņa komunālo pakalpojumu daļu.

Otrs variants  būtu, ka visi līdzīpašnieki apsaimniekotājam lūdz  izrakstīt "dalīto rēķinu". Tas ir, ka katrs kopīpašnieks maksā komunālos maksājumus par savu daļu. Daudzi apsaimniekotāji šādu iespēju piedāvā. Šāds dalītais rēķins tiks izsniegts  ar visu kopīpašnieku rakstisku piekrišanu.

Trešais variants, ka  līdzīpašnieki vienojas, ka brālis pārējiem līdzīpašniekiem atsavina savu domājamo daļu, tā kā viņš to nelieto. Piemēram, atdāvina vai pārdod, veicot attiecīgas darbības pie notāra.

Prasījuma tiesība tiesā par komunālo maksājumu daļas piedziņu no brāļa, ja ir saglabāti apliecinājumi par maksājumu veikšanu, pastāv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas