E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9030
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Vecuma pensija nav mazāka par iepriekšējo – invaliditātes pensiju

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2016
Astra

Es esmu 2.grupas invalīde.  Tuvojas vecuma pensija. Pēc aprēķina sanāk, ka vecuma pensija būs krietni mazāk par invaliditātes pensiju. Vai tas ir pareizi? Invaliditātes pensija piešķiras ārstēšanai, un ko darīt tādiem kā es?

A
atbild:
22. februārī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes pensiju izmaksā līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanas. Kad cilvēks sasniedz valstī noteikto pensijas vecumu, viņam tiek piešķirta vecuma pensija.

Nav tā, ka cilvēka ar invaliditāti situācija tiktu pasliktināta tāpēc, ka viņš ir sasniedzis pensijas vecumu.  Jo, ja invaliditātes pensija ir lielāka par aprēķināto vecuma pensiju, cilvēks saņem vecuma pensiju, kas noteikta invaliditātes pensijas apmērā.

Likuma „Par valsts pensijām” Pārejas noteikumu 19.punkts paredz: invaliditātes pensijas vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta vietā piešķirtā vecuma pensija invaliditātes laikā nedrīkst būt mazāka par invaliditātes pensiju vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kas saņemts līdz vecuma pensijas piešķiršanas dienai.

Tātad vispārējā gadījumā invaliditātes pensijas vietā piešķirtā vecuma pensija nevar būt mazāka par iepriekšējo – invaliditātes pensiju.

Vienlaikus likumā ir arī šāds nosacījums: šo pārejas noteikumu 19.punktā noteikto attiecībā uz invaliditātes pensijas apmēra saglabāšanu, piešķirot vecuma pensiju, nepiemēro, ja tiesības uz vecuma pensiju iegūtas, pamatojoties tikai uz starptautiskajiem līgumiem sociālās drošības jomā vai regulu Nr.883/2004, kā arī gadījumā, kad apdrošināšanas stāžs, par kuru aprēķināta vecuma pensija, ir mazāks par apdrošināšanas stāžu, par kuru aprēķināta invaliditātes pensija.

Par vecuma pensijas aprēķināšanas un izmaksāšanas noteikumiem katram cilvēkam savā konkrētajā situācijā ir iespējas uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas