E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8636
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Viss sabiedrības pamatkapitāls var tikt apmaksāts ar mantisko ieguldījumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2015
Laura

Vai ir kādi ierobežojumi, cik lielu daļu no SIA pamatkapitāla var apmaksāt ar mantisko ieguldījumu? Vai var visu pamatkapitālu pilnā apmērā apmaksāt ar mantisko ieguldījumu? Kādu datumu ieraksta dalībnieku reģistra nodalījumā Nr.1 kā pamatkapitāla apmaksas datumu, ja pamatkapitāls apmaksāts ar mantisko ieguldījumu?

A
atbild:
08. janvārī, 2016
Uzņēmumu reģistrs
Baiba Goloveja, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Komerclikuma 151.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka pamatkapitālu apmaksā ar naudu vai mantisku ieguldījumu. Komerclikums nenosaka ierobežojumu, cik lielu daļu pamatkapitāla var atmaksāt ar mantisko ieguldījumu. Līdz ar to arī viss sabiedrības pamatkapitāls var tikt apmaksāts ar mantisko ieguldījumu.

Vienīgais izņēmums ir paredzēts Komerclikuma 146.panta ceturtajā daļā, atbilstoši kurai sabiedrības, kuras pamatkapitāls ir mazāks par 2800 eiro, pamatkapitāls ir apmaksājams tikai naudā. Savukārt pārējām sabiedrībām ir jāņem vērā, ka sabiedrības dibināšanas līgumā vai pamatkapitāla palielināšanas noteikumos ir jānosaka, kā tiks palielināts sabiedrības pamatkapitāls – naudā vai ar mantisko ieguldījumu, vai abu ieguldījumu veidu proporcija.

Gadījumā ja sabiedrības kapitāla daļas tiek apmaksātas ar mantisko ieguldījumu, par daļu apmaksas datumu ir uzskatāms datums, ar kuru ieguldītā manta ir pārgājusi sabiedrības īpašumā. Minēto faktu var apliecināt, piemēram, pieņemšanas–nodošanas akts, ieraksts zemesgrāmatu nodalījumā un citi īpašuma tiesību pārejas apliecinoši dokumenti.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas