E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8002
Lasīšanai: 2 minūtes

Jāsagaida pašvaldības atbilde par pirmpirkuma tiesību izmantošanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2015
Dagne

Labdien! Vēlamies pārdot meža īpašumu. Ko nozīmē, ka pašvaldībai ir pirmpirkuma tiesības, vai tas nozīmē, ka vispirms ir jāsaņem pašvaldības atteikums par to, ka nevēlas pirkt mežu un tikai tad drīkst pārdot citam pircējam?

A
atbild:
22. septembrī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Likuma „Par pašvaldībām” 78.pantā teikts: „Vietējām pašvaldībām ir pirmpirkuma tiesības, ja pašvaldību administratīvajā teritorijā tiek atsavināts nekustamais īpašums un tas nepieciešams, lai pildītu likumā noteiktās pašvaldību funkcijas, ievērojot teritorijas plānojumā atļauto (plānoto) teritorijas izmantošanu, tiesību aktus, attīstības plānošanas dokumentus un citus dokumentus, kas pamato attiecīgā nekustamā īpašuma nepieciešamību pašvaldības funkciju īstenošanai.”

Kā LV portālam iepriekš norādījusi juriste Dagne Rušeniece, pašvaldībai nav neierobežotas tiesības izmantot šo tiesību, piemēram, tā nevar izlemt pirkt nekustamo īpašumu tikai tāpēc, ka ir zema cena, bet tas neatrodas stratēģiski svarīgā vietā.

Par ieceri pārdot mežu Jums ir jāinformē vietējā pašvaldība, iesniedzot pirkuma līgumu vai tā norakstu, kā to paredz MK noteikumu Nr.919 „Noteikumi par vietējo pašvaldību pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību un termiņiem” 2.punkts. Dokumentus var arī sūtīt pa pastu.

Ja pašvaldībai mežs savu funkciju veikšanai ir nepieciešams, tad tai ne vēlāk kā 20 dienu laikā ir jāpieņem lēmums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu. Savukārt, ja tas nav nepieciešams, tad pašvaldībai ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā jāpieņem lēmums par atteikšanos izmantot pirmpirkuma tiesības. Ja pašvaldība atteiksies izmantot pirmpirkuma tiesības, varēsiet izvēlēties meža pircēju pēc saviem ieskatiem.

Plašāku skaidrojumu lasiet rakstā „Īpašuma pirmpirkuma tiesības”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas