E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7772
Lasīšanai: 3 minūtes

Aizlieguma atzīmes, lemjot par izsoles akta apstiprināšanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2015
Anna

Pirms kāda laika pārdevu sev piederošu ēku juridiskai personai. Ēkas īpašumtiesības tika nostiprinātas zemesgrāmatā uz juridiskās personas vārda, vienlaicīgi zemesgrāmatā nostiprinot aizlieguma atzīmi: bez manas rakstveida piekrišanas ēku atsavināt, līdz ēkas pircēja neveiks ēkas pārbūvi (šis pienākums tika iekļauts pirkuma līgumā, bet līdz šai dienai nav izpildīts). Tā kā juridiskā persona nav veikusi nodokļu samaksu, ēka tuvākajā laikā tiks pārdota tiesu izpildītāja rīkotā izsolē. Kad telefoniski interesējos pie tiesu izpildītāja, vai aizlieguma atzīme zemesgrāmatā tiks saglabāta un vai personai, kas nopirks ēku izsolē, būs saistošs zemesgrāmatā nostiprinātais pienākums pārbūvēt ēku, saņēmu atbildi, ka aizlieguma atzīme tiks dzēsta un ka pienākums veikt pārbūvi nebūs saistošs ēkas ieguvējam, tā kā šis pienākums ir uzlikts „personīgi” juridiskajai personai, kam es pārdevu ēku. Vai ir pamatoti tas, ka šādā gadījumā zemesgrāmatā tiek dzēsta atsavināšanas aizlieguma atzīme?

A
atbild:
25. septembrī, 2015

Zvērināts tiesu izpildītājs vērš piedziņu uz nekustamo īpašumu saskaņā ar Civilprocesa likuma 600.panta noteikumiem. Tiesu izpildītājs, vēršot piedziņu uz nekustamo īpašumu, pārbauda Zemesgrāmatas nodalījumu.

No Jūsu jautājuma ir noprotams, ka Zemesgrāmatā ir reģistrēta aizlieguma atzīme, kas aizliedz juridiskajai personai bez jautātāja piekrišanas nekustamo īpašumu atsavināt, kamēr nav veikta pārbūve.

Tiesu izpildītāja rīkotā piespiedu izsole Civillikuma izpratnē ir tulkojama kā pirkuma-pārdevuma līgums. Tiesu izpildītājam būtu vajadzējis izprasīt no ieinteresētās personas rakstveida piekrišanu nekustamā īpašuma pārdošanai.

Kā ieinteresētajai personai Jums būtu jāvēršas klātienē tiesu izpildītāja birojā vai jāraksta iesniegums un jānoskaidro, kāda ir tiesu izpildītāja juridiskā motivācija, kādēļ šī aizlieguma atzīme nav ņemta vērā.

Pareizs ir apgalvojums, ka jaunajam īpašniekam šāds uzlikts pienākums veikt pārbūvi nebūtu saistošs, jo šāds nosacījums Civillikuma izpratnē ir personiska rakstura saistība.

Lemjot par izsoles akta apstiprināšanu, Zemesgrāmatu nodaļa lemj par visu aizlieguma atzīmju dzēšanu. To nosaka Civilprocesa likuma 613.panta piektās daļas 4.punkts.

Civilprocesa likuma 633.panta pirmā daļa nosaka, ka personai, kura uzskata, ka tai ir kādas tiesības uz aprakstīto kustamo mantu vai nekustamo īpašumu, uz kuru tiek vērsta piedziņa, vai tā daļu, jāceļ prasība tiesā pēc vispārējās lietu piekritības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas