E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7742
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Pasūtot alkoholu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2015
Rainis

Sakiet, vai ir kādi ierobežojumi vai ar ko jārēķinās, pasūtot citā ES valstī alkoholiskos dzērienus caur kurjerpiegādi savam patēriņam nelielos apjomos? (Saņēmējs ir pilngadīgs abās valstīs.)

A
atbild:
08. septembrī, 2015
Laura Studente
LV portālam

Sūtot alkoholiskos dzērienus pa pastu/ kurjerpastu, jāievēro Alkoholisko dzērienu aprites likuma, likuma „Par akcīzes nodokli” un citu normatīvo aktu prasības, kas nosaka akcīzes preču aprites nosacījumus un ierobežojumus.

Satiksmes ministrija norāda, ka aizliegumus un ierobežojumus attiecībā uz pasta sūtījumu saturu paredz starptautisko institūciju un  katras valsts tiesību akti. Saskaņā ar Pasta likuma 24.panta pirmo daļu pasta sūtījumos aizliegts pārsūtīt priekšmetus vai vielas, kuru ievešana vai apgrozība saņemšanas valstīs ir aizliegta, kuru izvešana no Latvijas Republikas vai apgrozība Latvijas Republikā ir aizliegta, kā arī tos, kuru pārsūtīšanas (pārvadāšanas) aizliegums noteikts normatīvajos aktos transporta (aviācijas) jomā.

Saskaņā ar Pasta likuma trešo daļu pasta komersantam ir tiesības noteikt citus pasta sūtījumu satura ierobežojumus, kas nav pretrunā ar Pasaules Pasta konvencijas un citu normatīvo aktu prasībām, jo ir valstis, no kurām Latvijā pasta sūtījumus ir iespējams saņemt pa sauszemes ceļiem, taču ir virkne valstu, kuru vienīgais iespējamais savienojums ar Latviju ir aviosatiksme, un, pārvadājot  pasta sūtījumus pa gaisu, jāievēro Starptautiskās gaisa transporta asociācijas IATA noteikumi.

Līdz ar to var secināt, ka jebkura no valstīm var noteikt vēl papildu ierobežojumus pasta/ kurjerpasta sūtījumiem atkarībā no tā, kādā veidā tas tiks transportēts.  Tādējādi, pirms veikt izvēlētā alkoholu pasūtījumu citā valstī, būtu jānoskaidro, vai un kādi ierobežojumi pastāv to pārsūtīt.

 Jums var ieteikt sazināties ar konkrētu kurjerpiegādājumu veicēju, kura pakalpojumus plānojat izmantot, un noskaidrot par alkohola ievešanas  ierobežojumiem konkrētā valstī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas