E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7640
Lasīšanai: 4 minūtes

Piespiedu izpildes līdzekli nosaka piedzinējs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2015
baubuks

Man ir radusies neparasta situācija. Iesniedzu bijušo vīru uzturlīdzekļu parāda piedzīšanai. Bet nu nekas ne no vietas nav izkustējies. Un arī ikmēneša uzturlīdzekļus nemaksā pilnā apmērā, citu mēnesi neko nemaksā, un tagad sanāk tā, ka es neko vispār nevaru panākt. Ko man darīt, ja ir aizdomas, ka tiesu izpildītājs nepilda savus pienākumus? Jo parādnieks strādā valsts iestādē, kur no algas netiek ieturēts ne viens cents, kā arī nav bloķēts ne konts, ne arī vērstas darbības pret viņam piederošu mašīnu.

A
atbild:
11. augustā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civilprocesa likuma 567.panta pirmā daļa paredz, ka piedzinējs, šajā gadījumā Jūs, iesniedzot izpildu dokumentu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, norāda piespiedu izpildes līdzekli.

Par tālāko tiesu izpildītāja rīcību skaidro Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome (LZTIP): „Ja piedzinējs ir norādījis visus iespējamos piespiedu izpildes līdzekļus (piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām kā  darba samaksa, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs, piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu), zvērinātam tiesu izpildītājam ir pienākums pārbaudīt, vai parādniekam pieder kustamā manta, naudas līdzekļi, nekustamais īpašums.”

Ieturējumus iespējams veikt tikai no parādnieka oficiāliem ienākumiem vai oficiāli piederošas kustamas mantas vai nekustama īpašuma. Ja piedzinēja rīcībā ir informācija par parādnieka mantisko stāvokli un darbavietu, par to ir jāinformē tiesu izpildītājs.

Vēršam uzmanību, ka Jums kā piedzinējam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietu un noskaidrot neskaidros jautājumus, tostarp par to, kādēļ netiek piemēroti piespiedu izpildes līdzekļi (piedziņas vēršana uz parādnieka darba samaksu, uz nekustamo īpašumu utt.). To paredz Ministru kabineta noteikumu Nr.202 „Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedību” 5.nodaļa.

Gadījumā ja uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka nav iespējama vai iespējama tādā apmērā, kas ir mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, piedzinējs var lūgt saskaņā ar Civilprocesa likuma 572.1 panta pirmo daļu, lai zvērināts tiesu izpildītājs izsniedz izziņu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai par uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamību vai daļēju piedziņu. Tādā gadījumā piedzinējam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no valsts.

Papildus minētajam LZTIP norāda, ka uzraudzību par zvērinātu tiesu izpildītāju amata darbībām veic rajona (pilsētas) tiesa civilprocesuālajā kārtībā. Ja piedzinējs uzskata, ka tiesu izpildītājs neievēro kādus normatīvos aktus, viņam ir tiesības saskaņā ar Civilprocesa likuma 632.panta pirmo daļu tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt spriedumu pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.

Turklāt piedzinējam saskaņā ar Civilprocesa likuma 565.panta pirmās daļas 1.punktu ir tiesības jebkurā izpildes procesa stadijā vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja ar pieteikumu par izpildu dokumenta izsniegšanu atpakaļ un iesniegt izpildu dokumentu citam zvērinātam tiesu izpildītājam.

Ja rodas jautājumi par tiesu izpildītāja darbībām, veicot tiesas nolēmuma izpildi, varat vērsties Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas