E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7060
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Nerezidenta ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas Latvijā ir apliekams ar IIN

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2015
Māris

Dubultpilsonis (ASV un Latvijas pilsonība), kas pastāvīgi dzīvo ASV, pārdod mantotu zemes īpašumu 40 ha platībā, kurš reģistrēts zemesgrāmatā 2014.gadā. Vai viņam ir jāmaksā ienākuma nodoklis? Ja jā, tad tas ir jādara ASV vai Latvijā? Vai nodokļa apmērs ir atkarīgs no tā, vai īpašumu pērk privātpersona vai SIA?

A
atbild:
02. jūnijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši Latvijas likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normām nerezidenta ar nodokli apliekamais ienākums ir ienākums no Latvijas Republikā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu 13.panta 1.punktā ir noteikts, ka kapitāla pieaugumu, ko gūst līgumslēdzējas valsts (Amerikas Savienoto Valstu) rezidents, atsavinot otrā līgumslēdzējā valstī (Latvijas Republikā) esošo nekustamo īpašumu, var aplikt ar nodokļiem šajā otrā valstī (Latvijas Republikā).

Tātad nerezidenta ienākums no Latvijā esoša nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Nodokļa piemērošanas kārtība nerezidenta ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas var atšķirties atkarībā no tā, vai ienākumu izmaksātājam ir vai nav pienākums ieturēt iedzīvotāju ienākuma nodokli izmaksas brīdī.

1. Ienākuma izmaksātājs ir fiziskā persona, kas neveic saimniecisko darbību.

Nerezidents par kapitāla pieaugumu, kuru nosaka, no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību, nodokli maksā, iesniedzot deklarāciju par ienākumu no kapitāla un gūtajam ienākumam piemēro 15% likmi.

2. Ienākuma izmaksātājs ir persona, kurai ir pienākums ieturēt nodokli izmaksas brīdī.

Ja ienākumu izmaksātājam ir pienākums ieturēt nodokli izmaksas brīdī, tad nerezidenta izmaksājamam ienākumam no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir piemērojama 2 procentu nodokļa likme.

Tātad, ja pārdod nekustamo īpašumu juridiskām personām vai reģistrētam saimnieciskās darbības veicējam, tad tā pienākums ir nekustamā īpašuma pirkuma samaksas brīdī ieturēt no nerezidenta 2% no izmaksātā atlīdzības apmēra.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas