E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6948
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Apsardzes darbiniekam formas tērps nav obligāts

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2015
Igors

Sastapos ar situāciju, ka nakts klubā civilpersonai (privātpersonai) bija piekārta vizītkarte "beidžiks" - "Apsardze". Speciālas apsardzes formas tērpa nebija, uz ieejām viņš man neapstādināja, un nekādas sarunas ar mani nebija. Vai es esmu tiesīgs pakļauties tādai personai? Ņemot vērā, ka ar iekšējās kārtības noteikumiem administrācija mani neiepazīstināja un pat neuzrādīja.

A
atbild:
11. maijā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Latvijas Drošības biznesa asociācija
Jānis Zeps, valdes priekšsēdētājs

Latvijas Drošības biznesa asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Zeps LV portālam sniedza šādu komentāru: „Saskaņā ar jauno Apsardzes darbības likumu (14.panta pirmā daļa - red.) apsardzes darbiniekam ir jānēsā līdzi sertifikāts, darba apliecība, uz vizītkartes jeb „beidžika” jābūt norādītam apsardzes darbinieka vārdam un uzvārdam, uzņēmuma nosaukumam, kā arī vizītkartes otrā pusē – darba līguma numuram, apstiprinātam ar iestādes zīmogu. Ja apsardzes darbinieks strādā nelielā uzņēmumā (veikalā, naktsklubā un tamlīdzīgi), viņam nav obligāti jāvalkā formas apģērbs.

Ja naktskluba apmeklētājam ir pretenzijas pret apsardzes darbinieku, viņš var vērsties ar rakstisku sūdzību Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas birojā, kā arī pēc konsultācijas Latvijas Drošības biznesa asociācijā.

Ja bija izpildītas iepriekš minētās ar apsardzes darbinieka pienākumu pildīšanu noteiktās prasības, tad viņam atbilstoši Apsardzes darbības likuma 18.pantam, veicot apsardzes darbību, ir tiesības:

„1) prasīt, lai persona izbeidz prettiesisko darbību un ievēro apsargājamā objektā noteikto kārtību, vai atkarībā no tās veiktajām darbībām lūgt attiecīgo personu atstāt apsargājamo objektu, kā arī izraidīt šo personu no apsargājamā objekta, ja tā nepakļaujas lūgumam un turpina pārkāpt apsargājamā objektā noteikto kārtību un šādu izraidījumu paredz apsargājamā objekta apsardzes noteikumi;

2) apsargājamā objektā pārbaudīt caurlaidi vai dokumentu, kas apliecina tā turētāja identitāti, ja tas ir nepieciešams, lai tiktu ievēroti apsardzes noteikumi, kuru izpildi uzdots kontrolēt apsardzes darbiniekiem;

3) lūgt, lai persona labprātīgi uzrāda personīgās mantas, transportlīdzekli vai kravu un tās atbilstību apstiprinošus dokumentus, ja šādas darbības ir paredzētas apsargājamā objekta apsardzes noteikumos. Ja persona nav sasniegusi 14 gadu vecumu, tās personīgās mantas drīkst pārbaudīt tikai šīs personas vecāku vai likumisko pārstāvju klātbūtnē un ar viņu atļauju. Ja nav klāt minētās personas vecāku vai likumisko pārstāvju, apsardzes darbinieks izsauc Valsts policiju.”

Īstenībā iestādes apmeklētājam ar iekšējās kārtības noteikumiem pašam ir jāiepazīstas laikus, nevis pēc tam, kad jau radies konflikts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas