E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6086
Lasīšanai: 2 minūtes

Dāvinājuma līguma noslēgšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2015
Zenta

Es vēlos pārrakstīt savu nekustamo īpašumu vienīgajam dēlam, bez jebkādiem noteikumiem. Vai tas jādara pie notāra? Cik tas aptuveni izmaksā?

A
atbild:
13. janvārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Lai zemesgrāmatā veiktu izmaiņas īpašumtiesībās, darījums pusēm  ir jākārto pie notāra. Ja  īpašums tiek atdots bez jebkādiem nosacījumiem – tad pušu starpā tiek slēgts dāvinājuma līgums.  Šādu līgumu var sastādīt patstāvīgi vai lūgt to darīt notāram.

Zvērināta notāra palīdze Dagne Rušeniece skaidro: „Ja dāvinājuma līgumu gatavosiet pie notāra, tad saskaņā ar MK noteikumiem Nr.747 "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību" dāvinājuma līguma projekta sagatavošana pie notāra izmaksā 66,28 eiro; savukārt līguma, kurš apliecināts notariālā akta kārtībā, izmaksas ir atkarīgas no nekustamā īpašuma novērtējuma, kāds norādīts dāvinājuma līgumā. 

Lai zemesgrāmatā varētu nostiprināt apdāvinātās personas īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu, pie notāra abām pusēm jāparaksta nostiprinājuma lūgums jaunas tiesības nostiprināšanai. 

Nostiprinājuma lūguma zemesgrāmatai izmaksas ir 71,30 eiro (ja nostiprinājuma lūgumu nav jāparaksta arī sievai) vai 85,25 eiro (ja nostiprinājuma lūgumu ir jāparaksta arī sievai). 

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" par apdāvinātā (ja tas ir bērns) īpašumtiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā jāmaksā samazinātā valsts nodevas likme 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības. 

Zemesgrāmatā būs jāsamaksā arī kancelejas nodeva 21,34 eiro apmērā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas