E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5947
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par tiesībām uz nodokļa atvieglojumiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. decembrī, 2014
Danute

Šobrīd esmu mikrouzņēmuma īpašniece, bet paralēli strādāju citu algotu darbu. Man ir 3 nepilngadīgi bērni, bet man nepienākas algas nodokļu atvieglojumi jo esmu mikrouzņēmuma īpašniece. Tapēc vēlos pārrasktīt mikrouzņēmumu uz savu vīru. Vai pārrakstot uz vīru savu mikrouzņēmumu es varēšu iegūt algas nodokļu atvieglojumus strādājot citu algotu darbu. Kādas formalitātes ir jākārto, un cik tas izmaksātu? Mikrouzņēmums ir PVN maksatājs, bet jau pusgadu darbība, apgrozība uzņēmumā notiek pa minimumu ļoti reti.

A
atbild:
09. janvārī, 2015

Nodokļu maksātājam tajā taksācijas gada periodā, kurā tas ir bijis mikrouzņēmuma — mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja — darbinieks, nepiemēro neapliekamo minimumu un noteiktos nodokļa atvieglojumus. Tā kā Mikrouzņēmumu nodokļa likuma izpratnē mikrouzņēmuma īpašnieks ir uzskatāms par mikrouzņēmuma darbinieku, tad, kamēr Jūsu īpašumā ir uzņēmums, kas ir reģistrēts kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, Jums nav tiesības ienākumam, kas gūts, strādājot citā uzņēmumā, piemērot neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus. 

Jums tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošām personām ir iespējas iegūt:

1)   likvidējot kapitālsabiedrību;

2)   atsakoties no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa, līdz pirmstaksācijas gada 15.decembrim informējot par to VID;

3) nododot Jums piederošās  uzņēmuma kapitāla daļas citai personai, piemēram, laulātajam. Ja Jums piederošās daļas komercsabiedrībā iegūs cita persona, tad par to ir jāizdara ieraksts dalībnieku reģistrā un par to ir jāsniedz informācija Uzņēmumu reģistrā.   

Lai veiktu izmaiņas uzņēmumu dalībnieku reģistrā, ir:

  • jāaizpilda pieteikums (18.veidlapa),
  • jāiesniedz precizēts dalībnieku reģistrs,
  • jāsamaksā valsts nodeva 14,23 eiro,  
  • jāsamaksā trīskārša valsts nodeva 42,69 eiro,
  • jāiesniedz kvīts par valsts nodevu samaksu. 

Nodokļu maksātāju ērtībai Uzņēmumu reģistrs ir izstrādājis dokumentu paraugus, kurus, veicot nelielus labojumus, iespējams pielāgot konkrētiem gadījumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas