E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5412
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par trīspusēju paternitātes atzīšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2014
Marika

Labdien! Gribēju pajautāt, esmu tagad stāvoklī no tagadējā drauga. Laulību šķīru no bijušā vīra jūlijā, bet bērna dzimšana gaidāma februārī. Ko es varu darīt, lai, piereģistrējot bērnu, apliecībā rakstītu bērna tēvu, nevis bijušo vīru? Vai apprecoties automātiski rakstīs bērna bioloģisko tēvu vai arī bijušajam vīram jāraksta būs iesniegums, ka viņš atsakās no bērna?

A
atbild:
28. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 146.panta otro daļu par bērna tēvu, kurš piedzimis sievietei ne vēlāk kā 306.dienā pēc laulības šķiršanas, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).  Taču paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja paternitāte atzīta Civillikuma 155.panta astotajā daļā noteiktajā kārtībā, proti, ja, reģistrējot bērna piedzimšanu, bērna māte, bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. 

Savukārt Civillikuma 146.panta trešā daļa paredz, ka gadījumā, ja sieviete pēc iepriekšējās laulības šķiršanas minētajā 306 dienu periodā stājusies jaunā laulībā ar bērna bioloģisko tēvu, uzskatāms, ka bērns ir dzimis jaunajā laulībā un dzimšanas apliecībā ierakstīs mātes jauno vīru un bijušajam vīram iesniegums nebūs jāraksta. 

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā „Trīspusēja paternitātes atzīšana”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas