E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5047
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Alimentu apmēru konkrētā lietā nosaka tiesa

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2014
Arturs

Man tiesa esot piespriedusi alimentus 150.00 euro mēnesī 13 gadus vecam bērnam. Pats dzīvoju ārzemēs jau 6 gadus, šeit esmu uz ilgstošu slimības lapu jau trešo gadu un kārtoju papīrus uz invaliditāti. Bez šī bērna, kuram ir piespriesti alimenti, vēl ir ģimene ar diviem bērniem. Šī summa manā uztverē ir ļoti augsta. Vai ir kādas atšķirības par alimentu izmaksām cilvēkam, kas strādā LV vai ārzemēs un cik tās ir? Pirms maksāju alimentus, vēlos uztaisīt DNS, bet sakarā ar to, ka nestrādāju, nav tādu līdzekļu, lai apmaksātu DNS. Vai ir iespēja, piemēram, caur tiesu vai valsti uztaisīt DNS par mazāku summu, nekā to prasa DNS klīnikas (350 euro)?

A
atbild:
25. augustā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Latvija ir viena no nedaudzajām valstīm, kurā ir noteikts viena mēneša uzturlīdzekļu minimālais apmērs vienam bērnam. Bērniem vecumā no 7 gadiem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai tie ir 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 96 eiro.

Tomēr tas nenozīmē, ka tikai tāda summa otram vecākam ir maksājama savam bērnam, jo uzturlīdzekļu apmēru nosaka tiesa, kurā prasītāja  māte) savu prasījumu pamato ar konkrētām bērna vajadzībām.

Tiesa savā nolēmumā nevadās no vecāku faktiskās dzīvesvietas un nenosaka tēvam maksāt uzturlīdzekļus paaugstinātā apmērā tikai tādēļ, ka tas dzīvo citā valstī un, iespējams, nopelna vairāk.

Tāpat ir jānorāda, ka fakts, ka bērna tēvam ir cita ģimene un citi bērni, nekādi neietekmē uzturdošanas pienākumu un uzturlīdzekļu apmēru konkrētajā lietā. Citiem vārdiem sakot, apstāklis, ka tēvam ir citi bērni, nav iemesls uzturlīdzekļus maksāt mazākā apmērā, nekā tiesa lēmusi. 

Par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu un DNS testu

Saskaņā ar Civillikuma 148.pantu paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tikai tiesā. Diemžēl laiks, kādā to var izdarīt, ir ierobežots - Civillikuma 156.panta otrā daļa nosaka, ka apstrīdēt paternitātes atzīšanu var persona, kas paternitāti atzinusi, vai bērna māte divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņi uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.

Paternitātes atzīšanu tiesa var atzīt par neesošu tikai tad, ja persona, kas bērnu atzinusi par savu, nevar būt viņa bioloģiskais tēvs un bērnu atzinusi par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā. Strīdus gadījumā tiesai ir jākonstatē, vai vīrietis (prasītājs) bērna paternitāti ir atzinis, uzskatīdams, ka ir, vai zinādams, ka nav bērna bioloģiskais tēvs. Tātad, ja bērna māte (atbildētāja) pierādīs, ka prasītājs bērna paternitāti atzinis, zinādams, ka nav bērna bioloģiskais tēvs un viņa ne ar viltu, ne spaidiem, ne maldiem viņu nav ietekmējusi bērna paternitāti atzīt, prasītājam nav izredžu uz labvēlīgu tiesas spriedumu.

DNS ekspertīzi bērna izcelšanās noteikšanai tiesa nosaka pēc lietas dalībnieka – prasītāja vai atbildētāja – lūguma. Lai DNS testu veiktu, sākotnēji tas būs jāapmaksā Jums pašam kā prasītājam.

Civilprocesa likuma 43.pants uzskaita situācijas, kad no to tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos atbrīvo.



Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas