E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4577
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par pabalstiem tuvinieka nāves gadījumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2014
Gundega Kalniņa

Labdien! Atlīdzības likums nosaka, ka darbiniekam jāizmaksā pabalsts minimālās algas apmērā tuvinieka nāves gadījumā. Jautājums: 1. No kādiem līdzekļiem skolas direktoram jāizmaksā minētais pabalsts apkopējai? 2. No kādiem līdzekļiem un kura iestāde minēto pabalstu izmaksā skolas direktoram vai pedagogam? Apkopēja darbu finansē pašvaldība. Pedagogu un direktora darbu finansē valsts. Ne vienā, ne otrā gadījumā uzkrājumi neveidojas. 3. Vai pašvaldībai ir jānodrošina neparedzētie izdevumi šādiem gadījumiem? 4. Vai pedagoga gadījumā iesniegums jāadresē IZM? Pedagogs raksta iesniegumu darba devējam - skolas direktoram, bet finansē skolu valsts. Kurš maksā un no kura maka?

A
atbild:
02. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 2.pants (Likuma darbība) nosaka, ka likums attiecas arī uz pašvaldību institūciju amatpersonām un darbiniekiem, ievērojot šā panta otrajā, trešajā, ceturtajā un piektajā daļā noteikto. Savukārt trešajā daļā noteikts, ka uz pedagogiem attiecas tikai likuma 3.panta astotā (atlīdzības un personu  uzskaites sistēma) un devītā daļa (atalgojumu ievietošanas prasība internetā). 

Izglītības likuma pārejas noteikumos bija noteikts, ka  valsts un pašvaldību dibināto izglītības iestāžu pedagogiem 2012.gadā pabalstus izmaksā saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu. 

Pašvaldības domes savos noteikumos vai nolikumos nosaka darba samaksu un sociālās garantijas (saskaņā ar Pašvaldību likumu, Atlīdzības likumu un citiem normatīvajiem aktiem) amatpersonām un darbiniekiem. 

Pašvaldības noteikumos (nolikumos) par novada pašvaldības iestāžu amatpersonu un darbinieku atlīdzību norāda, ka tie neattiecas uz izglītības iestāžu vadītājiem un pedagogiem. Taču bieži vien ir atrunāti arī konkrēti izņēmumi - pabalstiem sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi, kā arī pabalsta piešķiršanai amatpersonas (darbinieka) nāves gadījumā. 

Tātad, kāda ir kārtība pabalstu izmaksāšanā, varat noskaidrot savas pašvaldības domē. 

Piemēram, gadījumos, kad pašvaldības iestādes darbiniekam nepieciešams pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa nāvi, uz pašvaldības iestādes vadītāja rakstiska iesnieguma un apliecinošu dokumentu pamata domes vadītājs var piešķirt vienreizēju pabalstu 213,43 eiro apmērā no rezerves fonda līdzekļiem. Šos izdevumus iekļauj kārtējos attiecīgā gada budžeta grozījumos, palielinot iestādes izdevumu tāmi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas