E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4547
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokli no nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2014
Juris Mileiko

Labdien! Man ir jautājums par dzīvokļa pārdošanu. Dzīvoklis nopirkts 1993.gada aprīlī, tajā brīdī tas skaitījās kooperatīvais dzīvoklis. Otrā privatizācijas kārta, kas attiecas uz zemi, tika veikta 2013.gadā. Zemesgrāmatā pirkums nav reģistrēts. Kadastra Nr. 01009138757. Dzīvokļa pirkuma cena bija 9200 LVL, otrās kārtas privatizācijas izdevumi bija ap 800 LVL. Dotajā brīdī tiek plānots šo dzīvokli pārdot. Aptuvenā paredzamā pārdošanas cena būs ap 60 000 EUR. Vai šis darījums tiks aplikts ar nodokli un ar kādu? Ja nodoklis būs jāmaksā, konkrēti kādos likumos un to papildinājumos tas norādīts. Ar cieņu, Juris Mileiko, tel. 26186284.

A
atbild:
12. jūnijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir ar nodokli apliekams kā ienākums no kapitāla pieauguma (likme ir 15% no starpības, kāda veidojas starp pārdošanas un iegādes vērtību). Nodokļa maksāšanas pienākuma noteikšanai ir svarīgi:

  • vai dzīvoklis ir reģistrēts zemesgrāmatā,
  • vai tā ir pārdevēja deklarētā dzīvesvieta,
  • vai tas ir vienīgais nekustamais īpašums.

Likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" nosaka: ar nodokli netiek aplikts ienākums no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas ( pārdošanas) līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese.

Nav jāmaksā nodoklis arī no ienākuma no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis maksātāja vienīgais nekustamais īpašums.

No Jūsu jautājuma nav skaidrs, vai zemesgrāmatā nav ierakstīta zeme (jo privatizācija arī ir pirkums) vai arī dzīvoklis nav bijis ierakstīts zemesgrāmatā uz Jūsu vārda, neesat arī norādījis, vai tā ir deklarētā dzīvesvieta. Likumā ir paredzēta arī situācija, kad īpašuma reģistrācija Kadastra reģistrā ir pielīdzināma reģistrācijai zemesgrāmatā, ja privatizācijas procesa dēļ īpašumu nav bijis iespējams reģistrēt zemesgrāmatā 60 mēnešus pirms pārdošanas.

Nodokļa piemērošanu, pamatojoties uz visu nepieciešamo informāciju, nosaka Valsts ieņēmumu dienests. Tāpēc tas, vai Jums būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. VID informatīvais tālrunis 1898.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas