E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4531
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja DZĪKS strādā slikti, jāmaina valde vai mājas pārvaldnieks

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2014
Kintija Grigola

Mūsu mājai ir nodibināta DzĪKS (dzīvokļu kooperatīvā sabiedrība), vairāki iedzīvotāji uzrakstījām iesniegumu DzĪKS ar lūgumu sniegt atbildi par papildus savākto līdzekļu izlietojumu, valdes locekļu algām utt. Jautājums ir, kādā termiņā valdei ir jāatbild uz mūsu iesniegto iesniegumu un kāds likums šajā gadījumā to nosaka? Vēl viens jautājums, vai DzĪKS biedri var vērsties tiesā, lai tiesa uzliek par pienākumu DzĪkS valdei sniegt atbildi un kurš likums to nosaka? Paldies.

A
atbild:
20. jūnijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas (LNĪPA) vadītājs Vitolds Peipiņš, minētajā gadījumā Dzīvokļu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība (DZĪKS) veic mājas pārvaldnieka un apsaimniekotāja funkcijas, un uz tās darbību attiecināmas Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma normas. Tas nozīmē, ka arī DZĪKS, tāpat kā SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” vai jebkurai dzīvokļu īpašnieku biedrībai, kas pārvalda māju, ir likumā noteiktā kārtībā jāatskaitās iedzīvotājiem par to, kā ir tērēta nauda. Gada sākumā dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē ir jāapstiprina pārvaldnieka sagatavotais budžets, kurā arī ir strukturēti uzrādīts, cik daudz tiks tērēts algām.

Dzīvokļa īpašuma likums reglamentē, ka dzīvokļu īpašnieki ar balsu vairākumu lemj un apstiprina visus mājas apsaimniekošanai svarīgos jautājumus (Dzīvokļa īpašuma likuma 16.pants un 17.pants.)

V.Peipiņš norāda, ka pēc jautājumā ietvertās informācijas var secināt – minētā DZĪKS sniedz nekvalitatīvu pakalpojumu, un ir divas iespējas – vai nu mainīt valdi, vai izvēlēties citu pārvaldnieku.

Taču valdi var mainīt tikai kooperatīva biedru sapulce (kas faktiski ir tās vienīgā funkcija). Lai tas nenotiktu šaurā lokā, ieteicams, lai kooperatīvajā sabiedrībā būtu vairāk par 51% dzīvokļu īpašnieku.

Vērsties tiesā ir katra indivīda tiesības, bet tas nav vienkāršs process, un ir vajadzīgs iepriekšējs sagatavošanās darbs un lietpratīga pārstāvniecība, lai nenonāktu zaudētājos.

Vispirms gan ieteiktu dzīvokļu īpašniekiem iedziļināties Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā un pilnvērtīgi izmantot tā dotās tiesības sadarbībā ar mājas pārvaldnieku. Ja tas nav iespējams, var vērsties pēc padoma LNĪPA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 130 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas