E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4391
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
7
1
7

Par mirušajam neizmaksātās pensijas saņēmējiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2014
Jānis Bērziņš

Sakiet, lūdzu, nomirstot tēvam, kurš radinieks var saņemt viņam pienākušos pensiju? Es šeit domāju ne pabalstu, kuru izmaksā tuvinieka nāves gadījumā, bet pensiju par pēdējo mēnesi. Cilvēks nomira un pēc pāris dienām bija jāsaņem pensija, bet, tā kā cilvēks ir miris, kurš to var saņemt? Zinām, ka pensija ir ieskaitīta aizgājējam PNS kontā.

A
atbild:
19. maijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums "Par valsts pensijām" 37.pants nosaka gan apbedīšanas pabalsta izmaksāšanas noteikumus, gan personas, kuras ir tiesīgas saņemt neizmaksāto pensiju. Proti, izmaksai aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz pensionāra nāvei, ir tiesības saņemt pensijas saņēmēja laulātajam, pirmās un otrās pakāpes radiniekiem, bet citai personai — uz mantojuma apliecības vai tiesas nolēmuma pamata.

Pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa ģimenei vai personai, kas uzņēmusies apbedīšanu, izmaksā apbedīšanas pabalstu divu mēnešu pensijas apmērā.

Pensijas saņēmēja nāves gadījumā pārdzīvojušajam laulātajam, pamatojoties uz viņa pieprasījumu, piešķir un izmaksā vienreizēju pabalstu mirušā laulātā divu pensiju apmērā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 214 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas