E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4152
Lasīšanai: 3 minūtes

Vēlami kontakti starp iedzīvotājiem un nama apsaimniekotāju

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2014
Ilona Milta

Labdien. Namu pārvalde rēķinā uzrāda mājas kopējo parādu, kas sastāv no iepriekš. iedzīvotāju parādiem. Uz tā pamata atsakās mājai veikt jebkādus darbus. Tā kā parādus nav iespējams atgūt, tad namu pārvalde ir izdomājusi jaunu veidu, kā atgūt šos līdzekļus. No 2012.gada visi maksā par mistisku trubas remontu 2002.gadā (5500 Ls) un turpina maksāt (par ko tikai tagad esam uzzinājuši:) lūk, dēļ šī parāda mājai netiek veikts pat pats elementārākais - elektrības vadu nomaiņa. Mājā nav veikts nekas kopš tās uzcelšanas. Apsaimniekošanas maksa uz šī "pamata" ir pacelta līdz 0.91 kv.m. Kādas ir iedzīvotāju tiesības maksāt vai nemaksāt šo mistiskā remonta izmaksas? Atbildi namu pārvalde nesniedz, kas mainīts un kurā vietā.

A
atbild:
30. aprīlī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš jautājumu komentē šādi: līdzīgi mēdzot rīkoties daudzi pārvaldnieki, un tas būtībā ir pārvaldīšanas pakalpojuma kvalitātes jautājums. „Rēķinos tiek iekļauti dažādi remonti vai izlietotie materiāli, par kuriem pārvaldnieki nesniedz dzīvokļu īpašniekiem nekādus paskaidrojumus. Taču dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības pieprasīt informāciju par finanšu ieguldījumiem, tas jādara rakstiski un rakstveidā jāsaņem arī atbilde.

Kamēr atbilde nav saņemta, maksājumu var aizturēt, atkal rakstiski iesnieguma veidā nosūtot paskaidrojumu – kamēr nav informācijas par naudas izlietojumu, maksājums tiek aizturēts. Taču, ja sadarbība neveidojas arī šādā veidā un nekādu skaidrību iegūt neizdodas, dzīvokļu īpašniekiem ir vērts apsvērt iespēju mainīt apsaimniekotāju.  Bet, neredzot dokumentus, sīkāk paskaidrot neko nav iespējams.”

Šeit jāpiebilst, ka mājas īpašniekam (dzīvokļu īpašnieku kopībai) apsaimniekošanas līdzekļu izmantošanu, veicamo remontu plānošanu un naudas izlietojumu  pienācīgi kontrolēt ir iespējams tad, ja māju no pašvaldības  pārņem savā valdījumā un, noslēdzot pārvaldīšanas līgumu ar apsaimniekošanas uzņēmumu (iespējams pat līdzšinējo), dod viņam precīzu mājas pārvaldīšanas uzdevumu. Bet, protams, tad ir jābūt kādai entuziastu grupai vai pilnvarotam mājas vecākajam, kas nodrošina  abpusējos kontaktus ar apsaimniekotāju un pārzina mājas apsaimniekošanas lietas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas