E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4110
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Starptautisks līgums par pensijas izmaksu, ja ir tiesības uz pensiju

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2014
Tamara Dobrova

Labdien. Es aizbaucu no Latvijas augustā 1978. Esmu ASV pilsone no 1984.g. Un Latvijas pavalstniece kopš 1992. or 1993. Dzimusi 20.05.1947. Iesniedzu dokumentus, lai saņemtu LR pensiju. Man 10 gadu stāžs. Man ir atteikts, tāpēc ka man ir dubulta pavalstniecība, viņi uzskatot mani par Latvijas pilsoni, bet tad es tur neesmu deklarēta. Man jautājums, vai tas ir taisnība, ka esot ASV pavalstniece un dzīvojot Amerikā, nevaru saņemt pensiju Latvijā? Nolīgums par LR un ASV it kā rāda, ka varu saņemt. Paldies par konsultāciju.

A
atbild:
07. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat saņēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmumu, kurā ir atteikums maksāt Latvijas valsts pensiju, tad lēmumā jābūt norādītam pamatojumam – kāpēc tā.

1992.gada 5.novembrī stājās spēkā Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgums par savstarpēju pensiju izmaksu. Līgums paredz Latvijas vecuma un apgādnieka zaudējuma pensijas izmaksu tiem ASV pilsoņiem, kuriem ir tiesības
uz pensiju, ja arī šīs personas nedzīvo Latvijā.

Tiesības uz Latvijas vecuma pensiju ir ASV pilsoņiem, kuri ir sasnieguši Latvijā noteikto pensionēšanās vecumu un kuri Latvijā ir uzkrājuši minimālo nepieciešamo apdrošināšanas stāžu pensijas piešķiršanai.

Lai saņemtu Latvijas pensiju, VSAA nodaļā ir jāiesniedz:

  • iesniegums pensijas piešķiršanai,
  • dokuments, kas apstiprina ASV pilsonību,
  • Latvijas apdrošināšanas stāžu apliecinošie dokumenti.

Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgums par savstarpēju pensiju izmaksu runā par pensiju izmaksu tad, ja ir tiesības uz pensiju.

Ja Jums radušās neskaidrības, kāpēc atteikta Latvijas vecuma pensija, ieteicams vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā ar rakstisku iesniegumu. Kontaktinformācija atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas