E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3991
Lasīšanai: 2 minūtes

Trūcīgā statuss un atbalsts ir trūcīgam cilvēkam dzīves pamatvajadzībām

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. martā, 2014
Ilze Jackune

Ja persona pretendē uz trūcīgas personas statusu, vai par personas ienākumiem ir uzskatāma personas meitas apmaksāta un personai atsūtīta biļete (apmēram 210 eiro) meitas apciemojumam ārpus Latvijas? Periodā, kurā jāvērtē personas ienākumi, persona ir uzturējusies pie meitas ārzemēs.

A
atbild:
27. martā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai cik apjomīgi būtu likumi un noteikumi, kas paredz valsts un pašvaldības palīdzību trūcīgiem cilvēkiem, galvenais ir to mērķis un loģika – sniegt atbalstu cilvēka pamatvajadzību nodrošināšanai, ja cilvēkam nav iztikas līdzekļu, nav pajumtes, nav naudas, lai pabarotu bērnus un lai palaistu bērnus skolā. 

Normatīvajos aktos nevar būt ierakstītas visas situācijas un ienākumi ļoti detalizēti. Tāpēc pašvaldības sociālais dienests vērtē cilvēka, mājsaimniecības materiālo situāciju un ienākumus, kurus jāvērtē pēc likuma, kā arī apsekojot cilvēkus mājās. Tieši pašvaldības darbinieki vislabāk arī zina savu iedzīvotāju situāciju. Tāpēc to, vai Jums meitas pirktā biļete ceļam uz ārzemēm ir uzskatāma par ienākumu, noteiks un par to informēs sociālais dienests. Ja Jūs sociālā dienesta lēmums neapmierina, to var pārsūdzēt pašvaldības domē. 

Trūcīgā statusu nosaka, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr.299 „Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu”.

Iztikas līdzekļu deklarācijā, kas jāaizpilda trūcīgās personas statusa pretendentam, paredzēts arī, ka deklarācijā kā ienākumus norāda arī atsevišķi dzīvojoša bērna sniegto materiālo atbalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 262 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas