E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3807
Lasīšanai: 3 minūtes

Par biedrības valdes locekļu ievēlēšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2014
Ilze

Labdien! Vēlējos rast atbildi uz dažiem neskaidriem jautājumiem, uz kuriem atbildi likumā nevarēju atrast. Pieņemsim, ka ir sekojoša situācija: biedrību nodibināja 4 cilvēki (A, B, C, D). B, C, D kļuva par valdes locekļiem, A par valdes priekšsēdētāju. Citu biedru biedrībā nav. 1) Vai pārvēlot valdi, par valdes locekļiem var ievēlēt personas E un F, kuras nav biedrības biedri, bet ir, piemēram, esošo valdes locekļu paziņas, kas vēlas darboties biedrības interesēs? Vai arī vispirms personām E un F ir jākļūst par biedriem un tikai tad tās var ievēlēt valdē? 2) Kas notiek ar personām B, C, D? Visu laiku bija valdes locekļi, tagad pēc pārvēlēšanas vairs nav. Viņi automātiski kļūst par vienkāršiem biedriem, vai arī ar biedrību tiem vairs nav nekāda sakara? 3) Sagatavojot gada pārskatu, tas ir jāpārbauda revīzijas komisijai. Vai komisijā ir tikai biedri, vai var būt arī kāds cilvēks no malas (ne zvērināts revidents)? 4)Kas paraksta kopsapulces protokolu, kurā dienas kārtības uzdevums ir pārvēlēt valdi? Vēl vecā valde, vai jau jaunā? Paldies jau iepriekš par atbildēm

A
atbild:
27. februārī, 2014
Laura Platace
LV portāls

Par biedrības valdes locekļiem var ievēlēt personas, kuras nav biedrības biedri, taču ir jāskatās, kas ir noteikts biedrības statūtos un kāda ir noteikta valdes locekļa ievēlēšanas kārtība, prasības u.tml. Valdes loceklis, beidzot pildīt savus valdes locekļa pienākumus, var turpināt darboties biedrībā kā tās biedrs, protams, ja persona ir attiecīgās biedrības biedrs. Ja persona nav biedrības biedrs, tad personai vairs nav saistību ar konkrēto biedrību. 

Biedrību un nodibinājumu likuma 52.panta otrā daļa paredz, ka „biedrības gada pārskatu vai tā daļas – ieņēmumu un izdevumu pārskatu un ziedojumu un dāvinājumu pārskatu – pārbauda saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcija vai zvērināts revidents”. Revīzijas institūcijas iecelšanai ir jābūt noteiktai biedrības statūtos, pēc kā arī ir jāvadās. Likumā ir paredzēts, ka biedrības gada pārskatu pārbauda saimnieciskās un finansiālās darbības revīzijas institūcija vai zvērināts revidents. 

Biedru sapulces protokolu paraksta biedru sapulces vadītājs un protokolists, ko ievēlē biedru sapulces sākumā. Biedru sapulces dienaskārtībā valdes vēlēšanām ir jābūt vienam no pirmajiem punktiem. Sekojoši tas var būt šādi: biedru sapulces vadītāja ievēlēšana; kopsapulces darba kārtības apstiprināšana un kvoruma noteikšana; valdes locekļu vēlēšanas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas