E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3698
Lasīšanai: 3 minūtes

Laulības līgums nav pamats īpašumtiesību maiņas reģistrēšanail

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2014
Rita Ozola

Vai noslēdzot laulību līgumu par mantas šķirtību, iespējams reģistrēt īpašumtiesību maiņu bez papildus līguma, piem., dāvinājuma līguma vai draudzības pirkuma līguma? Ja iespējams, tad vai uz šādi, respektīvi - uz laulības līguma pamata, iegūtu īpašumu tiesības saglabā arī iepriekšējā īpašnieka (laulātā) neatraidāmie mantinieki (te domāju: tā kā tas ir dāvinājuma līguma gadījumā)?

A
atbild:
10. februārī, 2014
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Ar laulības līgumu laulātie nosaka mantisko attiecību režīmu. Civillikuma 116.pantā ir noteikts, ka laulības līgumā tā slēdzēji var laulāto likumisko mantisko attiecību vietā noteikt visas laulāto mantas šķirtību vai kopību. 

Ja ir noteikta laulāto mantas šķirtība, tad katrs no laulātajiem var brīvi rīkoties ne vien tikai ar to mantu, kas iegūta pirms laulības noslēgšanas, bet arī ar laulības laikā iegūto mantu. Savukārt, ja ir noteikta laulāto mantas kopība, tad visa manta laulātajiem pieder kopīgi (ja vien laulības līgumā nav noteikts kādai mantai atsevišķas mantas statuss). 

Ar laulības līgumu nevar reģistrēt īpašumtiesību maiņu bez papildu līgumiem, jo šis līgums tikai regulē mantisko attiecību režīmu. Šādā gadījumā ir jāslēdz papildu līgums, piemēram, dāvinājuma līgums. 

Neatraidāmo mantinieku tiesību saistība ar laulības līguma noslēgšanu, kad neatraidāmajiem mantiniekiem ir tiesības laulības līgumu apstrīdēt, ir saskatāma vienīgi gadījumā, ja ir noslēgts laulības līgums par laulāto mantas kopību un šis līgums ir aizskāris neatraidāmo mantinieku tiesības.

Gadījumā ja laulāto mantas kopība izbeidzas ar viena laulātā nāvi, tad, iepriekš sedzot uz šo mantu gulošos parādus, puse no mantas kopībā ietilpstošās mantas paliek pārdzīvojušajam laulātajam, bet otra puse pāriet uz mirušā mantiniekiem (Civillikuma 135.pants). Ja ir noslēgts laulības līgums par laulāto mantas šķirtību, tad šādas tiesības neatraidāmajiem mantiniekiem nav.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas