E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3685
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Personas dati darba meklēšanas portālos

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2014
P.Pakalnin

Darba likums aizliedz diskriminēt kandidātus pēc vecuma. Konkrēti ir noteikts, ka vecumu nevar norādīt darba sludinājumā, savukārt intervijā nedrīkst uzdot jautājumus, kas nav tieši saistīti ar darbu, līdz ar to šajos intervijā "aizliegtajos" jautājumos, domājams, ietilpst arī vecums. Normāli būtu arī, ka tas pats attiektos arī uz CV. Daudzos CV portālos, lai varētu piereģistrēt savu CV, dzimšanas datums ir obligāti aizpildāms lauks (piemēram, www.cv.lv, www.cvmarket.lv). Arī, lai iesniegtu CV konkrētai vakancei/darba devējam, nereti dzimšanas datums tiek prasīts (piemēram, http://www.cervon.net/lv/kompanija/vakances/). www.cv.lv pat nodrošina iespēju darba devējam veikt meklēšanu pēc darbinieka vecuma, tādējādi tiešā veidā nodrošinot iespēju realizēt diskrimināciju pēc vecuma un neatlasīt personas darba devējam nevēlamā vecumā. Jautājums - vai šāda prakse, ka darbinieks nevar savu CV piereģistrēt/nosūtīt, nenorādot dzimšanas datumu, ir likumīga? Vai kāda iestāde to kontrolē?

A
atbild:
27. februārī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likumā (10.nodaļā), kas aizliedz diskrimināciju pēc dažādām pazīmēm, ir norādīts, ka darba devējam aizliegums ir attiecināms tikai uz darba sludinājumiem. Darba likums nenorāda nevienu citu dokumentu, kā mināt Jūs, piemēram, CV, kurā noteiktu diskriminācijas pazīmju iekļaušana būtu aizliegta. Vienlaikus normatīvajos aktos nav noteikta kāda vienota CV forma, kura aizpildāma, pretendējot darba tirgū. Tādējādi, sastādot savu CV, personai ir izvēle iekļaut vai neiekļaut, viņasprāt, attiecīgos diskriminējošos datus.

Kā savā atbildē uz šo situāciju norāda Datu valsts inspekcija, kuras kompetencē ir Fizisko personu datu aizsardzības likuma ievērošanas kontrole, personas vecuma obligāta pieprasīšana dažādos darba meklēšanas interneta portālos nav leģitīma mērķa un tādēļ tā ir uzskatāma par nelikumīgu un darba ņēmēju diskriminējošu prasību, neievērojot Darba likuma 7.panta otro daļu.

Datu valsts inspekcija arī sazinājās ar SIA „Cervon Latvia” un paskaidroja, ka personas datu apstrāde bez tiesiska pamata ir nelikumīga, turklāt tiek pārkāptas Darba likuma normas. SIA „Cervon Latvia” pārstāvji savā interneta mājaslapā ir izmainījuši prasīto informāciju attiecībā uz vakancēm (skatīt http://www.cervon.net/lv/kompanija/vakances/).

Saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma 7.pantu personas datu apstrādi var veikt tikai tad, ja pastāv tiesiskais pamats šādai rīcībai. Piemēram, personas datu apstrāde noteikta normatīvajos aktos, vai datu subjekts pats ir devis savu piekrišanu savu datu apstrādei. Tādējādi, ja runa ir par datu ievadi interneta vietnes izstrādes formā, ir jāpastāv brīvai izvēlei – norādīt par diskriminējošiem uzskatāmos personas datus attiecīgos laukos vai nenorādīt. Ja persona izvēlas pati tos norādīt, tad tā ir bijusi personas apzināta izvēle. Ja persona šos datus neuzrāda, izvēle datu apstrādātājam ir respektē.

Datu valsts inspekcija uzskata, ka par portālu www.cv.lv, www.cvmarket.lv prasību norādīt vecumu, lai pretendētu uz kādu amatu, Jums būtu jāvēršas ar sūdzību Valsts darba inspekcijā.

Par personas datu apstrādi darba tiesisko attiecību ietvaros Datu valsts inspekcija ir izstrādājusi rekomendāciju „Personas datu aizsardzība darba vietās” (skatīt  http://www.dvi.gov.lv/lv/jaunumi/publikacijas/).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas