E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3529
Lasīšanai: 2 minūtes

Pēc apstrīdētas paternitātes UGF izmaksātie uzturlīdzekļi nav jāatgriež

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2014
Ieva Goba

Labdien. Man uzturlīdzekļu fonds jau 3 gadus maksāja pabalstu, bērna bioloģiskā tēva vietā, kurš ir reģistrēts arī bērna dzimšanas apliecībā .Tikai nesen noskaidrojās, veicot DNS analīzes, kas tas nav nemaz bērna tēvs. Saprotu, ka man jāsniedz prasījums tiesā, lai apstrīdētu paternitātes pieņēmumu, bet kā ar uzturlīdzekļu fondu, vai man nāksies atgriezt šo naudu?

A
atbild:
17. janvārī, 2014
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Baiba Valentinoviča, Juridiskās nodaļas vadītāja

Uzturlīdzekļu izmaksa no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) tiek veikta vecāka vietā, kuram ar tiesas nolēmumu noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam un kurš nepilda tiesas nolēmumu vai pilda tiesas nolēmumu, bet nenodrošina to minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kāds noteikts saskaņā ar Civillikuma179.panta piekto daļu. 

Ja vēlāk ar tiesas nolēmumu bērna paternitāte tiek atzīta par spēkā neesošu un Dzimšanas reģistrā tiek dzēsts ieraksts par bērna paternitāti, uzturlīdzekļu izmaksu no UGF izbeidz ar tiesas nolēmuma likumīgā spēkā stāšanās datumu, jo ar šo datumu ir zudis tiesiskais pamats, lai iesniedzējs parādnieka vietā būtu tiesīgs saņemt uzturlīdzekļus no UGF bērna uzturam. 

Šādam tiesas nolēmumam stājoties spēkā, bērna mātei atbilstoši Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 13.panta pirmās daļas 6.punktam ne vēlāk kā triju darba dienu laikā ir jāinformē Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija par to, ka iestājušies apstākļi, kas ietekmē tiesības saņemt uzturlīdzekļus no Fonda, t.i., ka stājies spēkā tiesas nolēmums, ar kuru par spēkā neesošu atzīta bērna, par kuru tiek izmaksāti uzturlīdzekļi no Fonda, paternitāte. 

Uzturlīdzekļi, kas no UGF izmaksāti līdz minētā tiesas nolēmuma spēkā stāšanās datumam, mātei nav jāatmaksā, jo uzturlīdzekļu izmaksa tikusi veikta, pamatojoties uz spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas