E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31372
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Kā no minimālās algas tiek aprēķināti uzturlīdzekļi

J
jautā:
03. janvārī, 2024
Agnese

2024. gadā minimālās algas apmērs ir pieaudzis par 13%, sasniedzot 700 eiro. Tas nozīmē, ka mainās arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Ņemot vērā bērna vecumu, tas ir šāds: katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 175 eiro mēnesī; katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 210 eiro mēnesī.

Vai uzturlīdzekļu apmērs ir neto vai bruto? Minimālā alga 700 eiro apmērā pieauga bruto, kas nozīme, ka “uz rokas” sanāks apmēram 500 eiro (to ietekmē dažādi faktori). Savukārt, ja bērns ir vecāks par septiņiem gadiem, uzturlīdzekļi jāmaksā 210 eiro neto. No minimālās algas neto nesanāk 30%, bet gan vairāk par 40%. Lūdzu, izskaidrojiet!

A
atbild:
02. februārī, 2024
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Linda Sparāne, Juridiskās nodaļas vadītāja
Santa Galiņa
LV portāls

Atbilstoši likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajam uzturlīdzekļi bērnam netiek ietverti gada apliekamajā ienākumā un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikti, skaidro Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne.

Līdz ar to uzturlīdzekļu apmērs nav nosakāms algas bruto vai neto vērtībās (pirms vai pēc nodokļiem). Tā ir konstanta summa, ko veido aprēķins, kura pamatā ir Ministru kabineta noteiktais minimālās algas apmērs, kas šogad ir 700 eiro.  

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas