E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31561
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ja alimenti netiek maksāti noteiktajā apmērā un to maksātājs dzīvo ārzemēs

J
jautā:
17. janvārī, 2024
Irma

Labdien! Esmu dvīņu mamma, ar vīru izšķīros 2022. gada 20. oktobrī, un stājās spēkā spriedums, kurā tika noteikts, ka bērnu tēvs apņemas dēliem maksāt uzturlīdzekļus 240 eiro apmērā katram, kopā 480 eiro, līdz bērnu 7 gadu vecumam un 290 eiro katram, kopā 580 eiro, pēc 7 gadu vecuma. Uzturlīdzekļu summu tēvs apņemas ieskaitīt bērnu mātes kontā līdz katra mēneša 10. datumam. Jau no pirmā mēneša bērnu tēvs kavējās ar uzturlīdzekļu samaksu. Ieskaitīja 15. datumā, bet, tiklīdz pārdeva visus īpašumus Latvijā (bērnu tēvs dzīvo un strādā Vācijā), uzturlīdzekļus bērniem maksā minimālajā apmērā. Esmu jau vērsusies UGF, jo neatkarīgi no tā, vai ir tiesas spriedums vai nav, ja nav īpašumu Latvijā, tiesu izpildītājs lietu atsaka. UGF atbildes vēstulē novembrī mani brīdināja, ka izskatīšana būs ilgāka, jo uzturlīdzekļus piedzīs Vācijas tiesu izpildītāji. Vēlos noskaidrot, vai tiešām piedzīs šo starpību, kas netiek samaksāta ik mēnesi, jo citādi muļķīgi sanāk: speciāli vērsos tiesā, algoju juristu, lai tādējādi vairotu bērnu labklājību, bet bērnu tēvs principiāli ieskaita uzturlīdzekļus Latvijā noteiktā minimālajā apmērā. Tiesas spriedumā nav minēts punkts, ka jāmaksā vismaz minimālajā apmērā, bet ir norādīta konkrēta summa un datums, līdz kuram nauda jāieskaita. Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
15. februārī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Sintija Lavska, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas juriskonsulte Sintija Lavska skaidro, ka tiesu izpildītājam jāpieņem izpildei izpildu dokuments, ja parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta ir tiesu izpildītāja amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī). Ja parādniekam Latvijā sprieduma izpildei nav piekritības un viņš, kā jūsu gadījumā, dzīvo Vācijā, tad tiesas spriedums saskaņā ar Padomes regulu (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietās nododams piespiedu izpildei Vācijā. Sprieduma izpilde Vācijā notiek pēc Vācijas normatīvajiem aktiem, ja parādniekam ir līdzekļi, no kuriem iespējams veikt piedziņu.

Ja tiesas spriedumu nav iespējams iesniegt zvērinātam tiesu izpildītājam sakarā ar to, ka nav piekritības, un vecāks uzturlīdzekļus nemaksā, tad uzturlīdzekļus var saņemt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Starpība, kas noteikta ar spriedumu un nav saņemta no fonda vai parādnieka, var tikt piedzīta no parādnieka pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņas ietvaros.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas