E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34243
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme

Vai par braukšanu lieguma laikā sakrāto soda punktu dēļ var konfiscēt mašīnu

J
jautā:
16. oktobrī, 2024
Ņikita

Man sakrāto soda punktu dēļ ir tiesību liegums uz vienu gadu. Policija mani jau trīs reizes apstādināja,  un tika piespriesti naudas sodi. Trešajā reizē policijas darbinieks teica, ka nākamreiz automašīna tiks konfiscēta, nogādāta Rīgā un vairs netiks atdota. Visas reizes nebija pārkāpumu, izņemot braukšanu bez tiesībām. Vai par braukšanu pie stūres tiesību lieguma laikā mašīnu var neatgriezeniski konfiscēt? 

A
atbild:
Šodien

Kā skaidro Valsts policija, ja transportlīdzekļa vadītājam ir tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, tad par braukšanu tiesību izmantošanas lieguma laikā ir paredzēta administratīvā atbildība, bet automašīnas konfiskācija nav paredzēta. 

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 51. panta sestajā daļā noteikts:  

“Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja:  

  • nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav noteiktā kārtībā iegūtas vai ir atņemtas);
  • ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma (AAL) 18. pantu, pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros vai par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu ārvalstīs, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (no 280 līdz 570 eiro).” 

Vēršam uzmanību, ka tiesību atņemšanas termiņu gan joprojām var pagarināt, ja personai tiek piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros. Respektīvi, transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu ir ietekmēšanas līdzeklis, nevis atsevišķs administratīvā soda veids (administratīvo sodu veidi ir četri – brīdinājums, naudas sods, tiesību atņemšana, tiesību izmantošanas aizliegums). 

Ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas uz gadu vai ilgāk vai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības iratņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kā arī ja personai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvarosir noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, personai, lai atjaunotu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanu un atjaunošanu noteiktajā kārtībā jānokārto teorētiskais un vadīšanas eksāmens.  

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu 40.2 2.un 39.4. punktam šādos gadījumos personai jānokārto B kategorijai atbilstošs teorētiskais un vadīšanas eksāmens vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā minētos eksāmenus pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, tad personai jānokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošs teorētiskais un vadīšanas eksāmens, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, tad personai jānokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošs teorētiskais eksāmens.  

Sīkāku informāciju var meklēt LV portāla publikācijās: 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas