E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34088
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ko ietver nodokļa atbrīvojums dāvinājumam studiju maksai

J
jautā:
03. oktobrī, 2024
Ivo

Labdien! Meita studē mūziku Šveicē. Esam atraduši iespēju viņas studijas daļēji segt ar trešo personu finansiālu palīdzību. Šīs personas nav radinieki. Likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli 9. punkta 1. d. 35. c) punktā minēts, ka IIN nepiemēro pilnā apmērā (..), ja dāvinājums paredzēts un maksātājs to izlieto, lai segtu savus izdevumus par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu (..). Vai ar šo redakciju ir saprotams, ka tā ir maksa tikai par studijām, mācībām, vai arī visas citas nepieciešamās izmaksas, piemēram, īres maksa, kas nepieciešama, lai varētu mācīties izvēlētajā skolā? 

A
atbild:
Šodien
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā, ja no personas, kas nav ģimenes loceklis, saņemtā nauda izlietota, lai segtu savus izdevumus par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, izdevumiem par specialitātes iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs, vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas. 

Dāvinājumam jābūt tikai bezskaidras naudas norēķinu veidā, un izglītībai paredzētā dāvinājuma izlietojums jāpamato ar attaisnojuma dokumentiem, kas apliecina dāvinājuma izlietojumu divu gadu laikā no dāvinājuma saņemšanas dienas paredzētajam mērķim (izglītībai). Tātad neapliekama būs tā dāvinājuma daļa, kas izlietota studiju maksai (izglītības iegūšanai), savukārt, ja no dāvinājuma tiks segti arī cita veida izdevumi, tad izlietotā summa citiem mērķiem, kas pārsniedz 1425 eiro, būs apliekama ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 196 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas