E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34069
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Par dzimšanas reģistra ieraksta anulēšanu

J
jautā:
02. oktobrī, 2024
Laura

Labdien! Vai no bērna dzimšanas apliecības kaut kā var izņemt bērna tēvu, ja abi vecāki tam piekrīt? Bērnu audzina cits vīrietis, bērns viņu sauc par tēvu un uzskata par tēvu. Vai ir iespēja šo vīrieti ierakstīt bērna dzimšanas apliecībā kā tēvu, ja visi tam piekrīt? Esmu kaut kur iepriekš dzirdējusi, ka tas ir iespējams.  

A
atbild:
Šodien
Olga Lauva
juriste

No bērna juridiski atteikties nevar, ja abi bērna vecāki ir dzīvi, un bērns atrodas abu vecāku aizgādībā. Bērna tiesības un intereses ir prioritāras. Atbilstoši Civillikuma 177. pantam līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Saskaņā ar Civillikuma 198. pantu aizgādība var beigties tikai likumā noteiktos gadījumos: ja mirst vecāks vai bērns; ja pazudušais vecāks ir atzīts par mirušu, kad bērnu ir adoptējusi trešā persona; kad bērns sasniedz pilngadību.  

Adoptēt bērnu var laulātie kopīgi vai persona viena, ja tā nav laulāta. Lai vienu un to pašu bērnu varētu adoptēt vienlaicīgi divas personas, tām ir jābūt laulātām. Ja potenciālie vecāki nav laulāti un nav reģistrējuši laulību, tad bērnu var adoptēt viens no vecākiem. 

Saskaņā ar Civillikuma 164. pantu laulātie bērnu adoptē kopīgi, izņemot gadījumus, kad: 

1) adoptē otra laulātā bērnu; 

2) otrs laulātais atzīts par pazudušu (bezvēsts promesošu). 

Līdz ar to, ņemot vērā aprakstīto situāciju, nav juridiska pamata bērna adopcijai un ieraksta par tēvu anulēšanai.   

Tikai paternitātes atzīšanas gadījumā ir likumā pieļaujama trīspusēja vienošanās, lai bērna dzimšanas apliecībā tiktu ierakstīts bērna bioloģiskais tēvs. Šādos apstākļos visas trīs puses – bērna māte, viņas vīrs un bērna bioloģiskais tēvs – var rīkoties saskaņā ar Civillikuma 155. panta astoto daļu, kas paredz, ka paternitāti var atzīt arī tad, ja bērna māte, bērna mātes vīrs vai bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums.   

Aprakstītais gadījums nesatur šādus faktiskos un juridiskos apstākļus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 202 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas