E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34061
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai valde var saņemt atlīdzību, ja tas nav noteikts statūtos

J
jautā:
01. oktobrī, 2024
Maija

Labdien! Dzīvokļu īpašnieku biedrība statūtos norādījusi, ka valde savus pienākumus pilda bez atlīdzības. Mērķis ir namīpašuma pārvaldīšana un ēkas apsaimniekošana, nodrošinot nama pienācīgu uzturēšanu, tehnisko ekspluatāciju, dzīvojamo māju koplietošanas telpu un piemājas teritorijas uzturēšanu. Savukārt līgumā starp dzīvokļu īpašnieku biedrību un dzīvokļu īpašnieku, kas jāparaksta, minēts, ka summā iekļauta maksa par dzīvojamās mājas uzturēšanu, pārvaldīšanu un apsaimniekošanu. Vai valde var pieprasīt maksu par pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, ja statūtos minēts, ka valde atlīdzību nesaņem? Attiecībā uz koplietošanas telpu un teritorijas fizisko apkopšanu un remontu nav pretenziju, jo tehniskajam darbiniekam jābūt. 

A
atbild:
04. oktobrī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Biedrību un nodibinājumu likuma 47. pants nosaka: 

(1) Valdes loceklis pilda savus pienākumus bez atlīdzības, ja statūtos nav noteikts citādi. 

(2) Ja statūtos paredzētas valdes locekļa tiesības saņemt atlīdzību, tās apmēru un izmaksas kārtību nosaka ar biedru sapulces lēmumu, ja statūtos nav noteikts citādi. 

(3) Valdes loceklis var prasīt tādu izdevumu segšanu, kuri radušies viņa pienākumu izpildes gaitā, ja statūtos nav noteikts citādi. 

Tātad statūtos jānosaka tiesības valdei saņemt atalgojumu, bet tās apmēru un izmaksas kārtību nosaka ar biedru sapulces lēmumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas