E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34058
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Kā nojaukt nezināmas piederības būvi

J
jautā:
01. oktobrī, 2024
Mārtiņš

Labdien! Sakiet, lūdzu, kāda būtu kārtība un kurās iestādēs vērsties, lai atrisinātu konkrēto situāciju. Uz man piederošās zemes atrodas būve bez subjekta. Diemžēl šī būve ir avārijas stāvoklī, un es vēlētos to legāli nojaukt. Sazinājos ar vietējo būvvaldi, taču saņemtās atbildes liecināja, ka nav intereses situāciju risināt. Vieglākais ceļš būtu būvi nojaukt un tad uzrakstīt iesniegumu par būves neesamību dabā, tomēr tas, iespējams, var radīt riskus, ja nojaukšanas laikā notiktu negadījums vai atklātos citi juridiski šķēršļi attiecībā uz īpašumtiesībām. Paldies par ieteiktajiem konkrētajiem soļiem!

A
atbild:
Šodien
Inese Helmane
LV portāls

Ar grozījumiem likumā “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās”, kas stājās spēkā šī gada 27. jūnijā, paredzēts, ka zemes īpašnieks ātrā un vienkāršotā procesā un bez atsevišķa tiesvedības procesa ierosināšanas tiesā var apvienot vienā īpašumā uz viņa zemes atrodošās ēkas (būves) ar nenoskaidrotu piederību, kas celtas līdz 1993. gada 5. aprīlim.  

Papildinot likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 18. panta trešo daļu, noteikts, ka vienkāršotā kārtība ēkas ierakstīšanai zemesgrāmatā uz zemes īpašnieka vārda piemērojama arī tad, ja zemes īpašnieks pirms vēršanās tiesā ir reģistrēts Kadastra informācijas sistēmā kā tiesiskais valdītājs Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 44. panta otrās daļas 4.1 punkta kārtībā. 

“Gadījumos, kad nenoskaidrotas piederības ēka (būve), kas reģistrēta Kadastra informācijas sistēmā, ir nojaucama, nav samērīgi uzlikt par pienākumu zemes īpašniekam vispirms ierosināt attiecīgā grausta uzmērīšanu un lūgt to ierakstīt zemesgrāmatā, lai vēlāk varētu ierosināt tā nojaukšanu,” iepriekš LV portālam skaidroja Rīgas pilsētas tiesas tiesnese Inguna Helmane. 

Ja zemes īpašnieks nevēlas un ēkas (būves) ierakstīšana zemesgrāmatā nav nepieciešama, jo plānotās darbības iespējams īstenot arī tiesiskā valdītāja statusā, Kadastra informācijas sistēmā paredzēta iespēja nenoskaidrotas piederības ēkai (būvei) zemes īpašnieku ierakstīt kā tiesisko valdītāju. 

Pamats nenoskaidrotas būves ierakstīšanai zemesgrāmatā ir Valsts zemes dienesta (VZD) sniegtā informācija par to, ka ēka (būve) pirms 1993. gada 5. aprīļa nav reģistrēta uz citas personas vārda. 

Bez nostiprinājuma lūguma zemes īpašniekam papildus jāiesniedz tiesai apliecinājums, ka viņam nav zināms par tiesvedībām vai strīdiem attiecībā uz minētajām būvēm un zemes īpašnieks ir informēts par atbildību saskaņā ar Krimināllikumu par nepatiesu ziņu sniegšanu. 

Vairāk informācijas LV portāla publikācijā “Kā ierakstīt nezināmas piederības būvi zemesgrāmatā vienkāršā tiesvedības procesā”.

Ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 281 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas