E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34036
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai privāto autostāvvietu noteikumi ir jāizvieto uz ceļa zīmēm

J
jautā:
26. septembrī, 2024
Jānis

Sveiki! Vēlos noskaidrot par autostāvvietu līgumsodu piemērošanu. Kāpēc Latvijā ir pieļaujams, ka autostāvvietu uzturētāji var piemērot līgumsodus, kaut arī es neesmu iepazinies ar autostāvvietas lietošanas noteikumiem, ņemot vērā, ka viņu uzstādītās noteikumu ceļa zīmes nav oficiālās Latvijas Ceļu satiksmes noteikumu zīmes un man nebūtu pienākuma ar tām iepazīties? Esmu bieži dzirdējis gadījumus, ka cilvēks iebrauc stāvvietā, kurā ir uzstādīta automātiskā transporta numura nolasīšana, un pēc tam saņem sodu, jo nav iedomājies, ka jāmeklē autostāvvietas lietošanas noteikumi. Kāpēc pie šādas līgumsodu sistēmas netiek noteikts, ka, piemēram, pirms iebraukšanas teritorijā ir barjera, pie kuras blakus ir izvietoti stāvvietas lietošanas noteikumi? 

A
atbild:
30. septembrī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Minētais ir skaidrojams ar to, ka jebkurai privātpersonai (fiziskajai vai juridiskajai personai) kā attiecīgā zemesgabala īpašniekam ir tiesības noteikt, kā tiks izmantots tās īpašumā esošais zemesgabals. Tostarp tas paredz iespēju noteikt arī atlīdzību par šī zemesgabala vai tā daļas nodošanu lietošanā (nomā) citām personām.  

Jāsaprot, ka līguma noteikumi par zemesgabala lietošanu (autostāvvietas nomu) var būt izvietoti jebkādā formātā un uz jebkāda materiāla. Civiltiesiska līguma noteikumiem nav jābūt uz ceļa zīmēm. Ceļa zīmes regulē ceļu satiksmi, nevis civiltiesiskus darījumus. Galvenais aspekts: lai tas, ka attiecīgā teritorija ir privāta un tajā ir noteikta konkrēta lietošanas kārtība, kā arī par tās lietošanu jāmaksā maksa, būtu vizuāli redzams (izlasāms) jebkurai personai, kura iebrauc attiecīgajā teritorijā.  

Ja līguma noteikumi, vērtējot objektīvi, ir vizuāli redzami, pastāv automātisks prezumējums, ka persona, kura iebraukusi un novietojusi automašīnu stāvēšanai, ar tiem ir iepazinusies vai tai vajadzēja ar tiem iepazīties. Pretēja loģika novestu pie situācijas, ka zemesgabala īpašnieks par savas teritorijas nomu citām personām juridiski nespētu pieprasīt atlīdzību vai līgumsodu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 287 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas