E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33987
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Par remontdarbiem vēlams informēt kaimiņus

J
jautā:
22. septembrī, 2024
Roberts

Labdien! Jautājums par trokšņošanu remontdarbu laikā daudzīvokļu mājā Jelgavā. Esmu iegādājies dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, kurā ir nepieciešams veikt remontu, lai varētu dzīvot komfortabli. Tā kā darba dienās man ir jāstrādā pamatdarbā, remontu varu veikt tikai sestdienās un svētdienās. Vai ir kāds likums vai noteikumi, kas man aizliedz to darīt? Vai tad, ja tiek brīdināti kaimiņi, es drīkstu remontdarbu dēļ trokšņot? 

A
atbild:
17. oktobrī, 2024

Normatīvie akti tieši neregulē diennakts laiku, kurā aizliegts veikt remontdarbus, kā arī tieši nenoteic, ka remontdarbi būtu saskaņojami ar kaimiņiem, tomēr tas varbūt noteikts, piemēram, konkrētā nekustamā īpašuma apsaimniekošanas vai pārvaldīšanas līgumā, kā arī īpašuma iekšējās kārtības noteikumos.  

Ministru kabineta noteikumu Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 4. pielikumā ir noteikts konkrēts trokšņa līmenis decibelos, kura pārkāpums ir sodāms, taču minētie noteikumi neattiecas uz remontdarbiem, kas tiek veikti dienas un vakara laikā, no plkst. 7.00 līdz 21.00, un būvdarbiem, kas saskaņoti ar vietējo pašvaldību (skat. 2. punkta 2.8. apakšpunktu). 

Lai izvairītos no konfliktiem ar kaimiņiem, ieteicams par plānotajiem remontdarbiem brīdināt kaimiņus vismaz dažas dienas iepriekš, lai kaimiņiem, kuriem troksnis varētu traucēt (piemēram, māmiņām ar zīdaiņiem), būtu iespēja plānot savu dienaskārtību. To var darīt, piemēram, kāpņutelpā pie paziņojuma dēļa norādot konkrētu laiku, kad tiks veikti remontdarbi.  

Jāatceras, ka tad, ja kaimiņiem traucēs remontdarbu radītais troksnis, viņiem ir tiesības saukt pašvaldības policiju, un policija var iesaistīties, izvērtējot katru situāciju individuāli (piemēram, noskaidros apstākļus un pieņems arī paskaidrojumus no blakus esošo dzīvokļu iemītniekiem par traucējumu, par remontdarbiem informēs būvvaldi, kuras kompetencē ir pārbaudīt, vai nenotiek neatļauta būvniecība u. tml.). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas