E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33935
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja dzīvokļa īpašnieks nepiedalās mājas pārvaldīšanā

J
jautā:
17. septembrī, 2024
IVETA

Labdien! Dzīvojam četru dzīvokļu mājā, kurā trijos dzīvokļos dzīvo īpašnieki, bet ceturto gadiem ilgi tās īpašnieki izīrē. Māja ir 40 gadus veca, līdz ar to daudz kas ir nolietojies un jāsaved kārtībā, arī lai samazinātu mūsu komunālos maksājumus. To visu darām mēs, tas ir, triju dzīvokļu īpašnieki, jo ceturtā dzīvokļa īpašniekus nekas neinteresē, viņiem neko nevajag. Ko darīt, lai mūsu ieguldītos līdzekļus un darbu nebaudītu visi? Ko darīt, ja vairākums īpašnieku atbalsta kādu darbību, bet mazākums ir pret to? 

A
atbild:
Šodien
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka dzīvokļa īpašniekam ir pienākums piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā; segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šā likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā u. c. 

Likuma 16. pants noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. 

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība. 

Tātad visiem dzīvokļu īpašniekiem ir jāpiedalās mājas pārvaldīšanā, ja atbilstoši 16. pantam ir panākts balsu vairākums vai atsevišķos gadījumos “par” nobalso visi dzīvokļu īpašnieki vai vismaz trīs ceturtdaļas. 

No dzīvokļa īpašnieka, kurš nepiedalās mājas pārvaldīšanā, dzīvokļu īpašnieku kopība, ja tas paredzēts līgumā, var deleģēt pārvaldnieku piedzīt parādus tiesas ceļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas