E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33856
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Nekustamā īpašuma īpašniekam nav saistoši uzņēmuma parādi

J
jautā:
09. septembrī, 2024
Inna

Labdien! Esmu noskatījusi māju, vēlos piedalīties izsolē, lai to nopirktu. Pameklējot informāciju par konkrēto adresi, atradu, ka šajā adresē ir reģistrēta kāda firma. Informācija par firmu ļauj secināt, ka tā nepieder mājas īpašniecei. Ja es izsolē nopērku šo māju, kā es varētu šo firmu izdeklarēt no šīs adreses? Kas notiek, ja firma pati atsakās noņemt sevi no reģistrētās firmas adreses? Ja firmai ir kādi parādi, kā tas ietekmē adresi, kurā tā ir reģistrēta? Firmai uzrādās nodokļu parāds, par citiem parādiem/līzingiem informācijas man nav. 

A
atbild:
18. septembrī, 2024
Daiga Kesmina
Uzņēmumu reģistra Funkciju izpildes departamenta Komersantu un uzņēmumu reģistrācijas nodaļas vadītāja, valsts notāre
Linda Bespalova
Uzņēmumu reģistra Kontroles nodaļas vadītāja, valsts notāre

Uzņēmumu reģistra Komersantu un uzņēmumu reģistrācijas nodaļas vadītāja, valsts notāre Daiga Kesmina un Uzņēmumu reģistra Kontroles nodaļas vadītāja, valsts notāre Linda Bespalova skaidro: tā kā Komerclikuma 137. panta pirmā daļa noteic, ka sabiedrība par savām saistībām atbild ar visu savu mantu, tad nedz nekustamā īpašuma īpašniekam, nedz nekustamajam īpašumam sabiedrības parādsaistības nav saistošas 

Komerclikuma 221. panta panta pirmā daļa noteic, ka valde ir sabiedrības izpildinstitūcija, kas vada un pārstāv sabiedrību. Savukārt atbilstoši Komerclikuma 139. pantam juridiskās adreses maiņas gadījumā valde iesniedz pieteikumu komercreģistra iestādei attiecīga ieraksta izdarīšanai. Pieteikumā valde norāda sabiedrības juridisko adresi, tai skaitā nekustamā īpašuma objekta (ēkas, dzīvokļa īpašuma vai telpas) kadastra apzīmējumu, un apliecina, ka sabiedrība ir sasniedzama un tai ir tiesisks pamats atrasties norādītajā juridiskajā adresē.  

Ja kapitālsabiedrības valde labprātīgi nav iesniegusi Uzņēmumu reģistram pieteikumu juridiskās adreses maiņai, tad nekustamā īpašuma īpašnieks var informēt par to Uzņēmuma reģistru, iesniedzot brīvā formā rakstveida iesniegumu par kapitālsabiedrības neatrašanos tās juridiskajā adresē. Pēc informācijas saņemšanas tiks  izskatīts jautājums par brīdinājuma nosūtīšanu ar aicinājumu divu mēnešu laikā pēc rakstveida brīdinājuma saņemšanas novērst norādīto trūkumu – iesniegt paskaidrojumu par nesasniedzamību juridiskajā adresē vai pieteikumu un tam pievienojamos dokumentus juridiskās adreses maiņas reģistrēšanai. Ja kapitālsabiedrība brīdinājumā norādītajā termiņā nebūs novērsusi norādītos trūkumus, tad kapitālsabiedrības darbību var izbeigt, pamatojoties uz Uzņēmumu reģistra lēmumu. Attiecīgi, ja kapitālsabiedrība nebūs sasniedzama tās juridiskajā adresē, tad kapitālsabiedrībai var tikt piemērota vienkāršotā likvidācija. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 83 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas