E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33813
Lasīšanai: 3 minūtes

Konvencija, kas paredz dokumentu legalizācijas atcelšanu Eiropas Kopienas dalībvalstu starpā

J
jautā:
05. septembrī, 2024
Jana

Labdien! Vai ir kāda Eiropas direktīva vai cits normatīvais akts par Latvijas notāra apliecinātu dokumentu tulkojumu ES valsts valodā (flāmu valodā, Beļģijā), saskaņā ar kuru šis dokuments tiek uzskatīts par derīgu Beļģijas teritorijā bez papildu apliecinājumiem Beļģijā? Ja šāds tiesību akts pastāv, tad es vēlētos saņemt tā nosaukumu vai atsauci uz to. Iepriekš pateicos! 

A
atbild:
17. septembrī, 2024

Latvijas Zvērinātu notāru padome norāda, ka Latvija kopš 2010. gada 31. oktobra piemēro Konvenciju par dokumentu legalizācijas atcelšanu Eiropas Kopienu dalībvalstu starpā (turpmāk  konvencija), kas paredz savstarpēju atbrīvošanu no prasības dokumentu apliecināt ar apostille. 

Šai konvencijai ir pievienojušās tādas valstis kā Beļģija, Dānija, Francija, Igaunija, Īrija, Kipra un Itālija. 

Konvencijas 1. pants paredz, ka šī konvencija attiecas uz publiskiem dokumentiem, kas izdoti kādas līgumslēdzējas valsts teritorijā un kas tiek iesniegti kādas citas līgumslēdzējas valsts teritorijā vai uzrādīti kādas citas līgumslēdzējas valsts diplomātiskajiem vai konsulārajiem pārstāvjiem, pat ja minētie pārstāvji darbojas tādas valsts teritorijā, kas nav šīs konvencijas līgumslēdzēja puse. 

Konvencijas izpratnē par publiskiem dokumentiem uzskata: 

  • dokumentus, ko izdevusi iestāde vai amatpersona, kas saistīta ar attiecīgās valsts tiesām, tostarp dokumentus, ko izdevis prokurors, tiesas sekretārs vai tiesizpildītājs;
  • administratīvus dokumentus;
  • notariālus aktus; 
  • oficiālus apliecinājumus, kas ir uz dokumentiem, ko personas parakstījušas kā privātpersonas, piemēram, oficiālus apliecinājumus par dokumenta reģistrāciju vai to, ka dokuments ir pastāvējis kādā noteiktā datumā, kā arī oficiālus un notariālus parakstu apliecinājumus. 

Šī konvencija attiecas arī uz dokumentiem, ko atbilstīgi savai kompetencei sagatavo līgumslēdzējas valsts diplomātiskie vai konsulārie pārstāvji, kas darbojas kādas valsts teritorijā, ja šādi dokumenti ir jāiesniedz citas līgumslēdzējas valsts teritorijā vai jāuzrāda citas līgumslēdzējas valsts diplomātiskajiem vai konsulārajiem pārstāvjiem, kas darbojas tādas valsts teritorijā, kas nav šīs konvencijas līgumslēdzēja puse. 

“Tātad, ja Latvijā izsniegts dokuments jāiesniedz minēto valstu institūcijās, tad dokumentu apliecināšana ar apostille nav nepieciešama un attiecīgo valstu iestādēm Latvijā izsniegtie publiskie dokumenti jāpieņem bez papildu apliecinājuma, taču šo valstu iestādes bieži tomēr prasa apostille,” skaidro Latvijas Zvērinātu notāru padome. 

Ja nepieciešama papildu informācija, tad iesakām sazināties ar Ārlietu ministriju (kontaktinformāciju var meklēt šeit).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas