E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3381
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Vienlaikus strādāt un saņemt priekšlaicīgi aprēķināto pensiju nevar

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2013
Aira Vēbere

Vai saņemot priekšlaicīgu pensiju, persona var strādāt un uz kādiem noteikumiem?

A
atbild:
19. decembrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums „Par valsts pensijām” paredz tiesības vecuma pensiju pieprasīt priekšlaicīgi – divus gadus pirms pilnā pensijas vecuma sasniegšanas, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem. 

Arī priekšlaicīgās pensionēšanās laiks no nākamā gada pakāpeniski paaugstināsies par trim mēnešiem ik gadu. Vēl šogad priekšlaicīgi pensionēties var 60 gadu vecumā, nākamgad 60 gadu un 3 mēnešu vecumā.

Ja vecuma pensijas piešķirta priekšlaicīgi un cilvēks nestrādā, viņam izmaksā 50% no piešķirtās pensijas apmēra. Ja cilvēks turpina strādāt (ir obligāti sociāli apdrošināta persona - darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), priekšlaicīgi aprēķināto pensiju neizmaksā līdz pilna pensijas vecuma sasniegšanai.

Tātad vienlaikus strādāt un saņemt priekšlaicīgi aprēķināto pensiju nevar.

Vēl jāzina, ka vecuma pensija priekšlaicīgi tiek piešķirta uz mūžu, līdz ar to, sasniedzot īsto pensijas vecumu, vecuma pensija būs tā pati priekšlaicīgi piešķirtā vecuma pensija, mainīsies tikai tās izmaksas nosacījumi. Tātad - no iepriekš pieprasītās pensijas atteikties nevar.

Taču, ja cilvēks pēc pensijas pieprasīšanas, to nesaņemot, turpina strādāt, ir veiktas sociālās iemaksas, viņam papildinās pensijas kapitāls. Tāpēc par šiem diviem gadiem (vai īsāku periodu, kurā skaitās priekšlaicīgā pensija) ir iespējams veikt pensijas pārrēķinu tad, kad vecuma pensiju cilvēks reāli sāk saņemt.

Ja pieprasa priekšlaicīgo pensiju, jāzina, ka tas vairākos gadījumos var nelabvēlīgi ietekmēt citus sociālās apdrošināšanas pakalpojumus, ja dzīvē rastos situācija, kad tie nepieciešami.

Piemēram, ja cilvēkam ir piešķirta priekšlaicīgā pensija, viņš to nesaņem, jo strādā, tad, darbu zaudējot, viņam nav tiesību uz bezdarbnieka statusu un bezdarbnieka pabalstu.

Par nosacījumiem pensijas piešķiršanā ieteicams konsultēties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas