E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33784
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja vienošanās netiek panākta, neatņemamās daļas tiesīgie var vērsties tiesā

J
jautā:
03. septembrī, 2024
Ansis

Sveiki! Vīrietis dzīves laikā ir nopircis vienu dzīvokli un kā dāvinājumu savā īpašumā saņēma māju. 
Testamentā abus īpašumus ir novēlējis personām, kuras nav likumiskie mantinieki. Vai dāvinājumā saņemtā māja ietilpst kopējā mantojuma masā? Vai neatraidāmie mantinieki var uz to pretendēt, izprasīt savu daļu? Vai uz dāvinājumā saņemtajiem īpašumiem mantojuma dalīšanas gadījumā attiecas citādas prasības? Vēlos saprast, jo iepriekš skatītā informācija likusi domāt, ka neatraidāmie mantinieki nevar pretendēt uz dāvinājumā saņemtu īpašumu vai izprasīt tā vērtības daļu, ja tas testamentā norādīts citai personai. 

A
atbild:
11. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Kristīne Malta-Grigule, zvērināta notāre

Saskaņā ar Civillikuma 1922. pantu, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas. Aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā. Ja manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatņemamās daļas tiesīgajam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam. Nav nozīmes tam, kādā veidā mantojuma atstājējs ieguvis savu mantu īpašumā (saņēmis dāvinājumā, nopircis, mantojis utt.), neatņemamās daļas aprēķins tiek veikts no visas mantojuma atstājējam piederošās mantas. 

Atbilstoši Civillikuma 423. pantam neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie. 

Pēc mantojuma atklāšanās neatņemamās daļas tiesīgajiem jāiesniedz pretenzija mantojuma lietā. Testamentārajam mantiniekam un neatņemamās daļas tiesīgajiem jāvienojas par neatņemamās daļas izdalīšanu. Ja vienošanās netiek panākta, pēc mantojuma lietas pabeigšanas neatņemamās daļas tiesīgie var vērsties tiesā un izprasīt savu neatņemamo daļu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 103 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas