E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33656
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par personas rīcībspējas ierobežošanu lemj tiesa

J
jautā:
21. augustā, 2024
Zane

Persona ir aizņēmusies vairākus ātros kredītus. Zaudējusi darbu, bijušas veselības problēmas, invaliditāte, galu galā trīs reizes nokļuvusi psihiatriskajā slimnīcā. Kredītus atdot vairs nevar. Vecāki tiem nav bijuši galvotāji. Vai šajā gadījumā no vecākiem var pieprasīt maksāt kredītus vai atņemt īpašumu? Vai personu var atzīt par rīcībnespējīgu un tādējādi apstrīdēt viņas kredītu apstiprināšanu?  

A
atbild:
26. augustā, 2024
Olga Lauva
juriste

Ja vecāki nav uzņēmušies civiltiesiskas saistības, tostarp nav parakstījuši aizņēmuma līgumus vai citus līgumus, kas vecākiem rada pienākumus un uzliek civiltiesiskas saistības, tad pret vecākiem nevar vērst nekādas parādu piedziņas, tai skaitā apgrūtināt viņu īpašumus.   

Par personas rīcībspējas ierobežošanu lemj tiesa, tādēļ, pastāvot apstākļiem, kuru dēļ būtu pamats ierobežot personas rīcībspēju, ir jāvēršas ar pieteikumu tiesā civilprocesuālā kārtībā (skat. Civilprocesa likuma 33. nodaļu). 

Atbilstoši Civillikumā noteiktajam, ja persona brīdī, kad slēdza līgumu, nebija ar tiesas nolēmumu atzīta par rīcības nespējīgu, tad darījums būs spēkā. Ja persona ar tiesas lēmumu līguma slēgšanas brīdī nebija atzīta par rīcībnespējīgu, bet savas garīgās veselības stāvokļa dēļ nebija spējīga noslēgt līgumu, tad juridisks risinājums ir vērsties tiesā un apstrīdēt līguma spēkā esamību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 128 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas