E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33641
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu un saskarsmes tiesībām ar bērnu

J
jautā:
20. augustā, 2024
Edgars

Pašlaik tiek plānots pie notāra šķirt mūsu laulību. Par visu esam vienojušies, vienīgais jautājums ir par uzturlīdzekļiem. Proti, vai laulības šķiršanas līgumā var tikt atrunāts, ka tie netiek maksāti? Situācija ir tāda, ka juridiski bērns skaitās mans (dokumentos esmu norādīts kā tētis), bet faktiski sieva par bērnu saņem uzturlīdzekļus no citas personas, kura attiecīgi ir īstais tētis. Vai man ir tiesības ar bērnu nākotnē tikties, jo esmu viņam ļoti pieķēries?

A
atbild:
26. augustā, 2024
Olga Lauva
juriste

Ņemot vērā, ka bērna dzimšanas reģistrā ir ieraksts par bērna tēvu, un gadījumā, ja attiecīgais paternitātes pieņēmums nav apstrīdēts, vecāka pienākums ir rūpēties par bērnu, tai skaitā maksāt uzturlīdzekļus. Līdz ar to vienošanās noteikumi par uzturlīdzekļu nemaksāšanu būs pretrunā Civillikumā noteiktajam un nebūs spēkā.  

Civillikuma 181. panta trešā daļa paredz, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm (saskarsmes tiesība). Tās ir bērna tiesības uz saskarsmi, nevis pienākums, un bērnu nedrīkst piespiest nelabvēlīgai saskarsmei, ja viņš no tās atsakās.   

Bērna saskarsme ar personām, kuras nav bērna vecāki vai radinieki, bet ar kurām bērnam izveidojušās ciešas ģimenes attiecības un ar kurām bērns ilgu laiku dzīvojis nedalītā saimniecībā, līdzīgi kā saskarsme ar vecākiem, ir iespējama, ja tas nav pretrunā bērna interesēm. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas