E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33633
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, viņa tiesības un intereses ir prioritāras

J
jautā:
19. augustā, 2024
Gvido

Labdien! Bērniņam ir autiskā spektra traucējumi, bērns ar īpašām vajadzībām. Attiecības ar bērna māti diemžēl izjuka. Bērna mātei ir 23 gadi, tēvam ir 34. Tēvam ir pastāvīgs darbs, savs dzīvoklis, tuvumā ir bērnudārzs, kurā tiek sniegta bērnam nepieciešamā palīdzība, ģimenes ārsts un speciālās terapijas, kā arī vecvecāki, kuri var palīdzēt. Bērna mātei nav ne dzīvesvietas, ne darba. Taču māte vēlas izņemt bērnu no vides, kurā bērnam tiek sniegts viss. Ir vairāki cilvēki, kuri var liecināt, ka bērnam labāk būtu turpināt dzīvot pie tēva. Turklāt māte reizēm nav adekvāta, ir ziņu kopijas, kurās māte izsakās, ka bērnu atstās bērnu namā, izmetīs viņu no balkona. Bērna tēvam ir novēlējusi nāvi utt. Kam šādā situācijā bāriņtiesa dos priekšroku par bērna aizgādniecību? Ko darīt, ja māte vēlas bērnu paņemt un aizvest? 

A
atbild:
30. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tāpēc ir bāriņtiesa, kurā profesionāli un kompetenti speciālisti vērtē situāciju, par kuru vecākiem ir domstarpības, un pieņem lēmumus. No malas nav iespējams pateikt, kā lems bāriņtiesa, ņemot vērā tiesību aktos noteikto un bērna intereses. 

Konkrētos jautājumus regulē Bāriņtiesu likums, Bērnu tiesību aizsardzības likums un citi tiesību akti, kas lēmumu pieņēmējiem jāpārzina un jāievēro. 

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6. pantā noteikts, ka tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, viņa tiesības un intereses ir prioritāras. Visām darbībām attiecībā uz bērnu, neatkarīgi no tā, vai tās veic valsts vai pašvaldību institūcijas, sabiedriskās organizācijas vai citas fiziskās un juridiskās personas, kā arī tiesas un citas tiesībaizsardzības iestādes, prioritāri jānodrošina bērna tiesības un intereses. Nosakot bērna labākās intereses, nepieciešams tiekties uz situācijas, kurā iesaistīts bērns, ilgtspējīgu risinājumu.  

Civillikuma 177. pants noteic, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.   

Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).  

Arī šķiršanās gadījumā pienākums gādāt par bērna uzturēšanu gulstas uz abiem vecākiem. Ja vecāki dzīvo šķirti, kopīga aizgādība par bērnu turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas vecāks, pie kura bērns dzīvo. Ja bērna aizgādību ikdienā nodrošina māte, tēvam ir tiesības piedalīties bērna dzīvē, satikties, saņemt ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm, interesēm un sadzīves apstākļiem.  

Saskaņā ar Civillikuma 181. pantā noteikto jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem.   

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 73. panta pirmajā daļā noteikts, ka ikvienai personai ir pienākums nekavējoties ziņot policijai, Bērnu aizsardzības centram, bāriņtiesai vai sociālajam dienestam par likumpārkāpumu, kas vērsts pret bērnu. 

Ja bērns tiek izvests no valsts nevis ceļošanas nolūkā, bet uz pastāvīgu dzīvi citā valstī, šāds lēmums jāsaskaņo ar otru vecāku. 

Ja viens no vecākiem uzskata, ka otrs vecāks aizvedis vai nelikumīgi aiztur viņu kopīgo bērnu ārvalstīs, viņš var iesniegt Tieslietu ministrijā pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā vai pieprasījumu par saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas