E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33618
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ieguldījumi ēkā bez pārējo kopīpašnieku piekrišanas pieļaujami tikai izņēmuma gadījumā

J
jautā:
17. augustā, 2024
Inese

Labdien! Dēls mantojumā saņēma lauku mājas daļu. Tagad mājai ir divi īpašnieki. Viņš savā daļā vēlas veikt remontu vai arī demontēt ēku, bet otrs īpašnieks savā daļā nevēlas neko darīt. Otra īpašnieka daļa ir avārijas stāvoklī, jau daļēji sabrukusi siena, un iebrucis jumts, kas apdraud dēla īpašuma pusi un kopējo drošību. Vai ir iespējams piespiedu kārtā otram īpašniekam likt rīkoties, lai saglabātu vai demontētu arī viņa daļu, jo mājas stāvoklis ir katastrofāls? 

A
atbild:
20. augustā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Uz vispārējā pamata rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu. Tātad ikvienam kopīpašniekam jebkādas darbības, tajā skaitā remontdarbi, kopīpašumā ir jāsaskaņo ar citiem kopīpašniekiem. Pretējā gadījumā vainīgajai personai ir pienākums atlīdzināt pārējiem kopīpašniekiem ar šādu rīcību nodarītos zaudējumus.  

Likums tomēr paredz izņēmumu no iepriekšminētā, proti, kad kāds no kopīpašniekiem izdara kopīpašuma priekšmetā tādas pārgrozības, ko prasījusi nepieciešama vajadzība, piemēram, nepieciešamu ēkas izlabojumu. Šādā gadījumā ikvienam kopīpašniekam ir tiesības prasīt no pārējiem kopīpašniekiem, lai tie samērīgi atlīdzina viņa izdoto summu līdz ar procentiem (skatīt Civillikuma 1068. pantu). 

Jūsu aprakstītais ēkas stāvoklis pirmsšķietami liecina, ka tai ir nepieciešami steidzami remontdarbi, lai to saglābtu no sabrukšanas. Likums nedod jūsu dēlam tiesības piespiest otru kopīpašnieku veikt nepieciešamos remonta darbus ēkā, tomēr šajā gadījumā apverama ir tūlītēja rīcība, veicot nepieciešamos jumta un sienu atjaunošanas darbus un proporcionālo ēkā veikto ieguldījumu daļu piedzenot no otra kopīpašnieka. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas